Energiekosten verlagen maar geen zin om te betalen voor energiebesparende middelen?

We kunnen heel veel op het gebied van energiebesparende middelen, maar hier hangt wel een flink prijskaartje aan. Vloerverwarming plaatsen of het isoleren van de muren en ramen hoort daar ook onder. U kunt dan om een maatwerk advies vragen en u krijgt daarbij een kostenspecificatie. Maar deze maatregelen kosten geld en we hebben niet altijd voldoende draagkracht om even Triple glas te plaatsen. Of andere dure energie besparende middelen. 

Op de energiekosten besparen zonder investeringen kan wel

Toch willen we zoveel mogelijk op onze energiekosten besparen maar moet dit nu zoveel geld kosten? Nee u kunt heel simplistisch zelf aan de slag gaan en daar kunt u nu al mee beginnen. Waar u het eerste mee mag beginnen is uw gasverbruik. Want op gas valt zeer veel te besparen. Loop eens naar uw thermostaat toe en bekijk op welke stand u deze heeft gezet. Staat deze op 15 graden? Dan hoeft u niets te doen, staat deze hoger? Verlaag de thermostaat dan naar 15 graden. Het is immers zomer dus u heeft de verwarming nu niet nodig.

Hoe hoog staat uw thermostaat?

Als de winter aanbreekt dan word het een ander verhaal. Hoe lager u de thermostaat zet hoe langer uw cv-installatie nodig heeft om op te warmen, en dat kost ook geld. Vanaf 15 graden heeft uw cv niet lang nodig om op de juiste temperatuur te komen. Heeft u de verwarming nodig? Draai de thermostaat dan maximaal 5 graden omhoog tot 20 graden. Op die manier is het behaaglijk warm en verspilt u niet teveel gas. U moet zo rekenen: Voor elke graad extra kost het u €50 meer per jaar.

Zet alles compleet uit en bespaar energie

We raden wel vaker aan om de radiatoren uit te zetten in de ruimten waar u toch niet vertoeft. Op die manier gaat er niet onnodig gas verloren. Datzelfde geldt ook voor onze verlichting. U hoeft geen verlichting te laten branden in ruimten waar u niet bent. Als u even in de keuken moet zijn prima, maar zet het licht uit als u de keuken weer verlaat. Het is onvoorstelbaar hoeveel energie er wordt verbruikt met apparatuur. Laat deze dan ook niet in de standby stand staan maar zet ze echt uit. Alles kan veel energie verbruiken ook als u de apparaten niet gebruikt. Trek zonodig stekkers eruit van alle apparaten.

Gebruik de tablet in plaats van de computer

Dus ziet u een stekker? Trek ze er dan uit behalve dan van de koelkast en de vriezer. Het is een kleine moeite maar o zo grote besparing. De meeste huishoudens zijn in het bezit van een grote computer met scherm. De computer verbruikt meer energie dan u denkt. Als u een tablet heeft dan kunt u deze beter gebruiken in plaats van de computer. Een tablet verbruikt namelijk veel minder energie. Trek de stekker van de computer er dan ook uit. In de meeste gevallen kunt u met de tablet ook goed uit de voeten. Een grote computer word meestal gebruikt voor administratieve klussen.

Pas uw gewoontes aan en bespaar geld

Door uw gewoonten met betrekking tot energie verbruiken aan te passen kunt u gauw €100 tot €200 per jaar besparen. Dit kost u helemaal niets en leidt toch tot een lagere energierekening. U kunt tot slot ook uw huidige energieprijzen bekijken. Hoeveel betaalt u nu eigenlijk voor uw energie en gas? Dat is namelijk ook van belang waar het uw energiekosten aangaat. Als u een duur tarief betaalt dan is uw voorschotbedrag ook hoger. En dit hoeft helemaal niet. We horen nog te vaak dat het zo’n gedoe is om over te stappen. Of de consument is tevreden bij zijn huidige energieleverancier. Maar als u start met energie vergelijken bent u dan ook nog zo tevreden?

Waarom zou u teveel betalen voor uw energiekosten?

De kans is groot dat u opmerkt dat u best wel veel betaalt voor uw energiekosten. En dat is eeuwig zonde van uw duur verdiende centen. Stel dat u beseft dat u op jaarbasis zo’n €350 teveel betaalt. Blijft u dan ook tevreden? We denken van niet, want dat geld kan ook aan andere zaken worden besteed. Natuurlijk kunt u tevreden zijn met een verlaagde energierekening omdat u heeft bespaard. Maar door ook nog eens over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier levert u dat nog meer op. U gaat er toch ook niet mee akkoord dat u te weinig salaris ontvangt omdat u wel tevreden bent over uw baas?

Bereken uw besparing want dat kan echt lager

Vergelijk daarom de energiekosten eens opnieuw en bereken uw besparing. Het kan echt lager en u profiteert daar alleen maar van. Overstappen is echt geen gedoe want de nieuwe energieleverancier verzorgt uw overstap. Dit karweitje is binnen een paar minuten geklaard en u gaat zeker weten minder betalen binnenkort. Dus wat houdt u tegen?

 

Plaats een reactie