Energielabel van uw woning

Heeft u een verhuizing op de planning staan? Dan zal u zeker te maken krijgen met een energielabel. Uit dit energielabel komt naar voren hoe zuinig uw woning is. Tegenwoordig is het energielabel verplicht: zowel voor koop- als huurhuizen. Wat is het energielabel van uw woning?

Wat is het energielabel van uw woning?

Het energielabel van uw woning geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Is uw huis niet goed geïsoleerd en heeft u enkel glas? Dan zult u een laag energielabel krijgen. Bevat uw huis geen kiertjes, wekt u zelf zonne-energie op én heeft u ook nog eens een zuinige cv-ketel? Dan kunt u een veel hogere energielabel ontvangen, zoals bijvoorbeeld A of B.

Wanneer is het verplicht?

Het energielabel van uw woning is verplicht wanneer u uw woning wilt verkopen of verhuren. Nieuwe bewoners weten dan in een oogopslag hoe zuinig een woning is. Daarnaast heeft het label ook een gunstig effect op de verkoop van uw woning. Dat bleek recentelijk uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Woningen met een zuinig energielabel worden aanzienlijk sneller verkocht. Bovendien leveren deze woningen ook meer geld op. Een onzuinige woning levert daarentegen juist veel minder op en bovendien duurt het ook langer voordat de woning verkocht is. Dat is ook niet onlogisch, omdat de nieuwe huizeneigenaren flink moeten klussen om het energielabel op orde te krijgen. Daar zal dus in geïnvesteerd moeten worden.

Voorlopig en definitief energielabel

In 2015 heeft iedere woning in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Dit is niet op basis van maatwerk, maar is samengesteld op basis van bouwjaar en overige algemene kenmerken. Heeft u echter veel aan uw woning verbouwt? En heeft u voldoende energiebesparende maatregelen doorgevoerd? Dan klopt dit label natuurlijk niet. Gelukkig kunt u dan ook een definitieve variant aanvragen.

Het definitieve energielabel is wel maatwerk. U kunt in het aanvraagproces namelijk aangeven welke duurzame maatregelen u heeft doorgevoerd. Met behulp van het bewijs daarvan kunt u een nieuw en definitief energielabel aanvragen. Ook zal er een deskundige langskomen die de duurzaamheid van uw huis controleert. Er zitten wel kosten verbonden aan het definitieve energielabel. Dit bedragen enkele tientjes.

Energielabel van uw woning erg laag?

Is het energielabel van uw woning erg laag? Dan kan dat meerdere oorzaken hebben. Het is raadzaam om op de volgende punten te controleren:

  • Is er sprake van enkelvoudig glas?
  • Zijn mijn muren, vloeren en daken geïsoleerd?
  • Heb ik een onzuinige cv-ketel?
  • Wek ik mijn eigen energie op, bijvoorbeeld middels zonnepanelen?

Indien het energielabel van uw woning nu slecht scoort, betekent dat natuurlijk nog niet dat u nooit goed kunt scoren. Met de juiste investeringen kunt u het energielabel van uw woning aanzienlijk verbeteren. Dat zorgt ook weer voor een lagere energierekening.

Minder betalen voor uw energierekening?

Met behulp van de juiste investeringen wordt de energierekening vanzelf lager. Echter kunt u ook zonder enige investering geld besparen op uw energierekening. U kunt namelijk jaarlijks overstappen van energieleverancier. Start direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Uit onderzoek van Nu.nl is recent gebleken dat u tot wel 400 euro per jaar kunt besparen. Stap daarom vandaag nog over.

Plaats een reactie