Energieleveranciers volgend jaar verplicht om wanbetalers bij schuldhulpverlening aan te melden

Energieleveranciers wordt het vanaf 1 april 2018 verplicht om wanbetalende klanten aan te melden bij de schuldhulpverlening. Dat betekent dat ze niet mogen worden afgesloten van energie en gas. Op dit moment mag een energieleverancier een klant alleen niet afsluiten in de wintermaanden. Als de klant in een traject zit voor schuldhulpverlening dan mogen ze ook niet meer afgesloten worden.

Problemen rondom achterstand vaak niet meer te overzien

De groep mensen die al moeite hebben met het betalen van de energierekening komen anders nog meer in de problemen. En het ministerie wil dat vanaf volgend jaar voorkomen. Wanneer een klant te maken krijgt met achterstanden bij de energieleverancier dan lopen zij vaak tegen een muur aan. Ze worden veelal van het kastje naar de muur gestuurd en de kosten lopen daardoor op. Kosten die deze groep al niet kan betalen. Energieleverancier Nuon is al eerder met een dergelijke pilot gestart.

Tijdige schuldhulpverlening voorkomt afsluiting

Het is gebleken dat veel huishoudens die afgesloten worden vaak ook in de winter geen energie en gas hebben. De grote steden zijn daarom pilots gestart om deze huishoudens te ondersteunen. Er wordt tijdig hulp verleend zodat ze financieel niet nog verder in de problemen komen. En gas water en licht blijven toch een belangrijke levensbehoefte. Vorig jaar werden er zo’n 10.000 wanbetalers afgesloten van gas water en licht. Ook bleek dat er maandelijks zo’n 4500 wanbetalers worden aangemeld bij de schuldhulpverlening.

Gas en licht overstappen bespaart u honderden euro’s per jaar

Voor gezinnen die te kampen hebben met betalingsproblemen wordt de problematiek alleen maar groter bij nog meer schulden. Heeft u zelf te maken met betalingsproblemen? Kaart dit zo snel mogelijk aan bij de energieleverancier. Op die manier kunt u samen met de energieleverancier tot een oplossing komen. Het vergelijken van gas en licht kan een flink voordeel opleveren. In de meeste gevallen kunt u tot €450 per jaar besparen. Op die wijze verlaagt u meteen uw voorschotnota. Belangrijk is dat u de goedkoopste energie vindt waardoor u meer lucht krijgt en geld overhoudt.

Plaats een reactie