Energiemaatschappijen overtreden wet met cadeau bij contract

iPad

De Vastelastenbond heeft gesteld dat energiemaatschappijen zich niet houden aan de wet met het geven van cadeau’s bij het aangaan van een energiecontract. Er zijn energieproducten waarbij de consument een ”gratis” iPad cadeau krijgt.

iPad is koop op afbetaling

Maar het aanbieden van een dergelijk cadeau zou vallen onder de koop op afbetaling en dat mag niet volgens de Vastelastenbond. Een consument is zich er veelal niet van bewust dat zij hun ”gratis” cadeau verkapt moeten afbetalen. Een iPad word dan bij het energiecontract gegeven aan de klant maar de klant is dan duurder uit met zijn energierekening.

Energiemaatschappijen moeten zich aan de regels houden

Er zijn specifieke regels vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht en daar zouden de desbetreffende energiemaatschappijen zich niet aan houden. Energiemaatschappijen zijn niet duidelijk in de kosten die voor het cadeau moeten worden betaald. Een dergelijke overeenkomst voor de koop op afstand zou moeten vermelden hoeveel men in totaal betaalt voor het product en de duur van de termijnen en de eventuele rente die geheven word.

De energiemaatschappijen die een iPad of een slimme meter cadeau geven zouden hiervoor in het bezit moeten zijn van een AFM vergunning. Maar de meeste energiemaatschappijen blijken deze niet te hebben.

iPad of slimme meter is niet gratis

De consument word gelokt met het cadeau en zijn zich niet bewust van de gevolgen die hieruit voortvloeien. Door het aangaan van het energiecontract met het bijbehorende cadeau zitten ze daarom vast aan een meerderjarige overeenkomst. In dat tijdsbestek kan de consument niet overstappen naar een goedkopere energiemaatschappij. Consumenten moeten hiervan bewust gemaakt worden en inzien dat het cadeau niet gratis is. Daarom heeft de Vastelastenbond een klacht neergelegd bij de AFM.

Bron:Nu.nl

Plaats een reactie