Energieneutraal huis zonder gasaansluiting hoe werkt dat?

duurzame energie regelingNu we weten dat de overheid de afhankelijkheid van gas wil gaan terugdringen de komende jaren rijst er ook meer de vraag: Kan mijn huis zonder gasaansluiting? Ja dat kan met zonnecollectoren of de warmtepomp. We hoeven niet persé afhankelijk te zijn van het gebruik van aardgas.

Koken met elektriciteit

Maar hoe verwarm ik mijn huis of hoe kook ik zonder gas? Er is de mogelijkheid om te kiezen voor een inductieplaat of een elektrische plaat. Veel huishoudens maken ook gebruik van keramisch koken. Hier word gebruik gemaakt van een keramische plaat die warm word dankzij spiralen van metaal. Keramisch koken heeft als nadeel dat je er meer stroom voor nodig hebt dan met inductie. Ook moet je speciale pannen aanschaffen.

Bij koken op inductie worden de pannen alleen verwarmt en niet de gehele inductieplaat. Ook verbruikt een inductieplaat minder stroom. Een inductieplaat heeft ook minder lang nodig om warm te worden zoals dat bij de keramische plaat wel het geval is.

Huis kan prima verwarmd worden zonder gas

De verwarming werkt in de meeste huizen op gas in combinatie met een cv-ketel, dus wanneer er geen gasaansluiting is dan kan de woning ook niet meer verwarmd worden? Natuurlijk wel want er zijn voldoende huishoudens in Nederland aangesloten op een zogeheten warmtenet. Zij hebben dus geen gasaansluiting. Dit wil zeggen dat deze huizen zijn aangesloten op het warmtenet en hun warmte geleverd krijgen door middel van bijvoorbeeld warm water. Er is een centrale ketel die huizen per blok kunnen verwarmen.

De warmtepomp in plaats van een verouderde gasaansluiting

Ook kan men er voor kiezen om een elektrische warmtepomp te installeren. Deze warmtepomp maakt dan gebruik van aardwarmte. Deze warmte wordt verkregen uit de de bodem of grondwater maar kan ook uit de lucht worden gehaald. De overheid verstrekt een subsidie op warmtepompen omdat dit een veel duurzamer alternatief is voor gas. U zult geen gas meer verbruiken maar wel weer meer stroom. Dat hoeft geen probleem te zijn aangezien de belasting op stroom goedkoper is geworden.

Kiest u volledig elektrisch of hybride (combi met gas)?

Een warmtepomp die volledig elektrisch is verwarmt uw huis en zorgt voor warm water waarmee u kunt douchen. Zo is er ook de hybride warmtepomp die nog gebruik maakt van een Hoge rendementsketel op gas. Het beste is natuurlijk om voor de volledig elektrische warmtepomp te kiezen omdat hierbij geen gas meer nodig is. Toch kiezen huishoudens nog voor de hybride variant omdat deze goedkoper in aanschaf is.

Energiesubsidie voor aanschaf warmtepomp

Daarbij moet wel vermeld worden dat een warmtepomp pas een goede investering blijkt wanneer u uw woning volledig hebt geïsoleerd. Wanneer de warmtepomp word geïnstalleerd kunt u het beste voor vloerverwarming kiezen of voor verwarming via uw muren. De warmtepomp kan werken met een lage temperatuur radiator als u geen vloerverwarming heeft of wenst. Kan ik subsidie krijgen voor de warmtepomp?

Duurzaam verwarmen is CO2 terugdringen

Wanneer u uw woning duurzaam verwarmt moet u zich ook bedenken dat de CO2 uitstoot enorm afneemt. Bij het verbruik van gas komt er veel meer CO2 vrij. Plaatst u zonnepanelen op het dak? Dan wekt u ook nog eens uw stroom op een duurzame manier op en u verdient geld aan uw energierekening. De woning volledig duurzaam maken vraagt om een hoge investering, daarom doen huishoudens dit ook stap voor stap.

1 gedachte over “Energieneutraal huis zonder gasaansluiting hoe werkt dat?”

 1. Hoe duur is gas. het gasnet kost de gasgebruiker 2 miljard euro per jaar.
  20 euro per maand, aansluiting vastrecht, gasmeter, btw.
  240 per jaar per huishouding x 8 miljoen aansluitingen.
  2 miljard per jaar voor de gasinfrastructuur.
  wordt in stand gehouden door hybride systeem met goedkope gasketel.
  dat is pas duur.

  Beantwoorden

Plaats een reactie