Energieneutraal verbouwen: is dit de toekomst?

Energieneutraal verbouwen en een energieneutrale woning zijn termen die steeds vaker genoemd worden. Het is natuurlijk prachtig als u een deel van uw energie zelf kunt opwekken. Het is helemaal fijn als u geen gas meer nodig heeft, maar dat u uw woning kunt verwarmen met behulp van een duurzame installatie. Dit is dé toekomst, maar daar gaat natuurlijk wel eerst een investering aan vooraf.

Energieneutraal verbouwen

Energieneutraal verbouwen is de toekomst. Het houdt in dat een woning net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Op die manier bent u niet langer afhankelijk van een energieleverancier. In sommige gevallen is een dergelijke situatie niet haalbaar voor uw huidige woning, maar voor veel nieuwbouwwoningen is het al een feit. Deze woningen zijn goed geïsoleerd, beschikken over zonnepanelen en hebben een warmtepompsysteem. Ook is het verwarmingssysteem hierop aangepast. Wilt u graag energieneutraal verbouwen in uw bestaande woning? Dan is goed isoleren altijd de eerste stap. Zo kunt u de warmte namelijk gemakkelijker binnenshuis houden. Vervolgens komen de zonnepanelen en daarmee zet u al stappen in de goede richting naar een energieneutrale woning.

Wat zijn de meest efficiënte maatregelen?

Zoals gezegd is goede isolatie de basis van iedere energieneutrale woning. Voornamelijk spouwmuurisolatie en gevel- en binnenmuurisolatie is erg effectief. Voordat u ook maar iets anders gaat verbouwen, is het belangrijk dat u hiermee begint. Daarnaast is dakisolatie bijzonder belangrijk. Warmte stijgt namelijk en zal zodoende naar het dak gaan. Met behulp van dakisolatie kunt u de warmte binnenshuis houden. Goede dakisolatie kunt u overigens ook combineren met zonnepanelen. U profiteert in dat geval dubbel. Dakisolatie zorgt namelijk voor een lagere warmterekening, terwijl zonnepanelen zorgen voor een lagere stroomrekening.

Ook de juiste ramen zijn bijzonder belangrijk. Kies bij voorkeur voor minimaal HR++ of beter glas. Driedubbel isolatieglas is tegenwoordig zelfs verkrijgbaar. Dit is nauwelijks duurder dan HR++ glas en dit glas zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft. In sommige gevallen zult u uw kozijnen ook moeten vervangen. Oudere kozijnen houden de warmte namelijk onvoldoende binnen. Laat u daarvoor adviseren door een expert op basis van uw huidige kozijnen.

Meet en beperk uw huidige energieverbruik

Meten is weten! Het is daarom ook ontzettend belangrijk om te meten wat het effect van de verbouwing is. Daarvoor is een slimme meter natuurlijk ontzettend handig. Met behulp van dit digitale apparaatje kunt u gemakkelijk bijhouden hoeveel energie u verbruikt.

Vervang oude apparatuur

Sommige oude elektronische apparaten zijn flinke energieverbruikers. Het kan daarom ook lonen om deze te vervangen. Beschikt u nog over een oude koelkast? Wellicht is het dan wijs om deze te vervangen. Zorg er tevens voor dat u ledverlichting in huis haalt.

Kosten energieneutraal verbouwen

Er zijn natuurlijk flinke kosten verbonden aan energieneutraal verbouwen. Daar komt u niet onderuit. Op termijn zal het echter een flinke besparing opleveren. Immers betaalt u minder voor de energierekening. Bovendien verhoogt dit het wooncomfort en draagt u uw steentje bij aan het milieu.

Besparen op uw energierekening?

Op het moment bent u waarschijnlijk nog afhankelijk van uw energieleverancier. Dat is ook helemaal niet erg, want er zijn namelijk talloze woningen die nog gewoonweg aangesloten zijn op het energienet. Niet veel mensen kunnen zeggen dat zij daarvan onafhankelijk zijn. Besparen op uw energierekening is natuurlijk helemaal niet zo’n gek idee.

Gelukkig kunt u daarvoor energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik berekent de energievergelijker welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Overstappen van energieleverancier duurt slechts enkele minuutjes. Echter kunt u tot wel 400 euro op jaarbasis besparen. Dat is natuurlijk ontzettend veel geld. Profiteer daarom direct van onze energie aanbiedingen en stap ook over!

Plaats een reactie