Energieprijzen stijgen: wat is de oorzaak?

In de laatste maanden zijn de energieprijzen flink gestegen. Als u een tijdje geleden de tarieven heeft vastgezet, profiteert u nu van een laag tarief van gas en stroom. De energieprijzen stijgen dus, maar wat is de oorzaak precies? U leest het in dit artikel.

Ontwikkelingen energieprijzen

Er spelen verschillende factoren mee in de energieprijs. Het grootste gedeelte van de energie wordt helaas nog steeds ‘grijs opgewekt’. Indien de prijs van deze fossiele brandstoffen stijgt, zal de energieprijs simpelweg ook stijgen. Daarnaast zijn er ook nog internationale conflicten of geldt er een prijs voor de CO2-uitstoot. Producenten dienen namelijk certificaten te kopen voor de uitstoot van CO2.

Olieprijs

De olieprijs is gekoppeld aan de energieprijs. Op internationaal niveau zijn landen daarom gebonden aan de invloed van de prijs. Als olieproducerende landen de olieproductie beperken, zal de prijs simpelweg stijgen. Dat heeft te maken met vraag en aanbod.

Duurzame energie

Als er meer aanbod is van duurzame energie, is er simpelweg ook minder grijze energie nodig. Daardoor zijn er ook minder fossiele brandstoffen nodig, wat weer leidt tot een lagere kolenprijs. Europese investeringen in windmolenparken en zonnestroom zijn dan ook erg welkom. Echter hebben weersomstandigheden hier natuurlijk een flinke invloed op. Als het windstil is, zullen de windmolenparken niet actief zijn.

Kolenprijs

De kolencentrales worden veel ingezet voor de opwekking van grijze energie. China is volop in ontwikkeling en importeert daardoor ook meer kolen. Het aanbod wordt automatisch minder, waardoor de prijs stijgt.

Minder aanbod van gas uit Groningen

In de laatste jaren is er flink geklaagd door de Groningers. En terecht. De huizen van de bewoners uit de meest noordelijke provincie in Nederland zagen scheuren in hun eigen huizen, als gevolg van aardbevingsschade. Het kabinet heeft besloten dat er minder gas geboord wordt in de provincie. Echter betekent dat wel dat er meer gas uit het buitenland geïmporteerd moet worden.

Emissierechten

Energiecentrales dienen emissierechten te kopen. Met behulp van dit certificaat kunnen zij CO2 uitstoten. Per certificaat mag men een ton CO2 uitstoten. De prijs van deze certificaten stijgt echter én dat wordt doorberekend aan de consument.

Hogere vraag

Soms kan het ook voorkomen dat er simpelweg meer vraag is naar gas en stroom. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een extreem koude winter, omdat de verwarming simpelweg vaker aanstaat. Ook staan we bij koud weer vaak iets langer onder de warme douche.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

energieverbruik

Energieprijzen stijgen: de oorzaken van dit moment

Het is duidelijk: potentieel kunnen de energieprijzen stijgen om meerdere redenen. Wat is er op dit moment aan de hand? De onderstaande factoren zijn van invloed geweest op de energietarieven in de eerste helft van 2018.

Internationaal invloed vanuit Amerika

De president van Amerika heeft onlangs besloten om het Iran-akkoord op te zeggen. Dat heeft directe gevolgen voor de handel. Er is minder aanbod van olie, waardoor de olieprijs weer stijgt.

Minder gas uit Groningen

Ook werd reeds door het kabinet besloten dat er minder gaswinning zal plaatsvinden in Groningen. Het gevolg is eveneens dat er meer geïmporteerd moet worden vanuit het buitenland. Dat kost geld.

China

Momenteel vraagt China ontzettend veel naar kolen. Gezien de vraag stijgt, stijgt ook de kolenprijs. China probeert deze import, naar eigen zeggen, te beperken. Hopelijk zorgt dat weer voor een lager energietarief.

Stijging emissierechten

In de eerste helft van 2018 zijn tot slot nog de prijzen van de certificaten verhoogd. Het betreft ook een flinke stijging én dat wordt natuurlijk doorberekend naar de eindconsument.

Wat voor energiecontract heeft u?

De energieprijzen stijgen, maar wat voor contract heeft op dit moment? Indien u momenteel beschikt over een variabel contract met een onbeperkte looptijd, zult u waarschijnlijk een veel te hoge energieprijs betalen. Vooral de ‘slapende’ consument zal dit tarief immers betalen. Daarom is het verstandig om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat de mogelijkheden zijn voor u. Bovendien geniet u vaak van een flinke welkomstkorting. In sommige gevallen loopt die op tot circa 300 euro. Laat het niet liggen en stap ook over.