Energierekening halveren met woningrenovatie

nul op de meter huis

Wist je dat je met een subsidie van je gemeente je woning zo kunt renoveren dat je energierekening gehalveerd word of dat je zelfs geen energierekening meer hebt? Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden voor de zogenaamde Nul-op-de-Meter woningen.  Door je woning te renoveren kun je je energierekening enorm verlagen.

Isoleren van je woning zorgt al voor lagere gaskosten

Als je stap voor stap je woning wilt renoveren dan kun je de energierekening al halveren, pak je het goed aan en renoveer je je woning tot een energie neutrale woning dan dan heb je straks bijna geen energie meer nodig van je energieleverancier. Stapsgewijs renoveren gebeurt het meest omdat huiseigenaren niet altijd voldoende budget hebben om het in één keer goed aan te pakken. De beste methode is dan om te beginnen met het isoleren van je woning. De vloer en de muren worden dan veelal aangepakt waardoor je uiteindelijk veel minder kwijt zult zijn aan stookkosten.

Welk energielabel heeft je woning nu?

Wat ook van belang is: hoe energiezuinig denk je dat je woning op dit moment is? Is de woning helemaal niet energiezuinig? Dan kun je erover nadenken om het meteen goed aan te pakken, maar dit is afhankelijk van de aanpak die je in gedachten hebt. Zo kun je zonnepanelen op je dak plaatsen waardoor je je dak eigenlijk niet meer hoeft te isoleren. Je kunt de ramen gaan voorzien van isolatieglas en dan meteen de driedubbele variant.  Dit geldt ook voor de deuren die kun je ook voorzien van driedubbel glas. Ga je voor het isoleren van de vloer? houd dan ook meteen rekening met een warmtesysteem in de vloer waarvoor je de leidingen kunt aanleggen. Je kunt tegenwoordig zelfs leidingen aanleggen in de wanden waardoor je warmen verwarmt kunnen worden.

Denk vooruit en houdt rekening met toekomstige verbouwingen

Het is dus belangrijk dat je na gaat denken wat voor verwarmingssysteem je straks gaat gebruiken, je kunt daar alvast rekening mee houden wanneer je je vloer isoleren gaat. Het isoleren van muren is een makkelijk karwei en hoeft niet eens zo duur te zijn. Door je muren goed te isoleren met bijvoorbeeld Rockwool kun je direct al besparen op je gaskosten. Wanneer je kiest voor goed isoleren is het ook van belang dat je huis straks kan ventileren, bekijk daarom mogelijkheden voor energiezuinige ventilatie. De meeste nieuwbouwwoningen zijn standaard voorzien van een warmte terugwin installatie.

Nul op de Meter subsidie aanvragen

Als particuliere woningeigenaar kun je een subsidie van maximaal €9000 krijgen om je woning om te bouwen naar een energieneutraal huis. De Nul-op-de-Meter subsidie vraagt wel dat je in het bezit moet zijn van een energielabel B of lager. Vraag van tevoren offertes op bij een gecertificeerd bedrijf zodat je dit kunt aantonen bij je aanvraag van de subsidie, je wilt namelijk niet te maken krijgen met een afwijzing terwijl je al een overeenkomst bent aangegaan met een bouwbedrijf. Je mag vrijblijvend een offerte aanvragen en op basis daarvan kun je een subsidie aanvragen.

Ineens of stapsgewijs renoveren?

Een energieneutraal huis zal uiteindelijk zijn eigen energie opwekken waardoor je geen energie en gas meer nodig hebt van je energieleverancier. Er zijn al een aantal projecten van start gegaan waar woningen worden omgebouwd volgens de Nul-op-de-Meter methode. Zo worden er prefab muren aan de buitenkant van een woning geplaatst die naast het energie neutrale aspect ook een opwaardering zijn voor het uiterlijk van het huis. Alleen liggen de kosten voor het ombouwen naar een Nul-op-de-Meter woning toch gauw op de €45.000. Daarom kiezen bewoners er veelal voor om stapsgewijs hun woning te renoveren wat ook veel voordelen met zich meebrengt.

Energieleveranciers vergelijken 2016

Wilt u weten of u ook kan besparen op uw energierekening door over te stappen naar een andere energieleverancier? Start dan altijd eerst met energie vergelijken en bekijk op basis van uw eigen verbruik en postcode de goedkoopste energieleverancier in uw regio.

Plaats een reactie