Energierekening hoger dan verwacht? Gebruik de checklist!

In het programma Radar werd bekend dat een energiemaatschappij te veel kosten in rekening bracht voor de energierekening. Dat gebeurde niet bij alle facturen, maar wel bij enkelen. Heeft u ook het gevoel dat u te veel betaald of is uw energierekening hoger dan verwacht? Gebruik dan deze handige checklist en controleer uw energierekening.

Uw energierekening checken

Natuurlijk kan een energieleverancier een foutje maken en deels heeft u zelf ook de verantwoordelijk om uw rekeningen na te gaan. U wilt natuurlijk niet te veel betalen dan nodig. Als de energierekening hoger dan verwacht is, kunt u in ieder geval de volgende checklist bij langs gaan.

  1. Energiebelasting

Het is belangrijk dat er informatie over de energiebelasting is weergegeven op de factuur. Kijk of de ‘vermindering energiebelasting’ is toegepast op de factuur. Dat zou een bedrag van € 377,33 moeten zijn.

  1. Leveringstarieven

Zorg ervoor dat dat de leveringstarieven gelijk zijn aan de tarieven op de contractbevestiging. Als deze afwijken, kan het zijn dat u een hoger tarief betaalt dan afgesproken. Echter kan het tarief ook lichtelijk afwijken als de overheid de tarieven voor de ODE (Opslag Duurzame Energie) heeft gewijzigd. Ten tijde van uw contract kan dat dus wijzigen.

  1. Verbruik

Tot slot kunt u nog kijken of uw verbruik goed is berekend. Soms wordt het verbruik weergegeven over verschillende periodes, welke bij elkaar worden opgeteld door de energieleverancier. Het kan dus nooit kwaad om dit te checken.

Klopt uw rekening, maar is de energierekening hoger dan verwacht?

Is de energierekening hoger dan verwacht, puur omdat de energietarieven simpelweg erg hoog zijn? Dan kunt u ook overwegen om energie te vergelijken. Met behulp van onze online energievergelijker kunt u gemakkelijk en snel de kosten berekenen bij een andere energieleverancier. Indien u beschikt over een contract voor onbepaalde duur, kunt u direct overstappen naar een nieuwe leverancier. Daarmee kunt u soms tot wel honderden euro’s per jaar besparen. De overstap is binnen slechts enkele minuten eenvoudig online geregeld.