Energiezuinig verlichten tijdens de kerstdagen

Nog een aantal weken en dan vieren we kerst 2017. En daarbij komt de gezellige verlichting kijken. We hangen verlichting op in de kerstboom en in en rondom huis. Kerstverlichting kan goedkoop aangeschaft worden bij winkels zoals de kruidvat of Action. Voor een paar euro heeft u al uw hele boom verlicht. Maar om welke kerstverlichting gaat het dan?

Reguliere kerstverlichting versus ledverlichting

De reguliere kerstverlichting zal u als u deze 6 uur per dag laat branden ongeveer €5 kosten voor 30 dagen. Maar dit hangt natuurlijk wel af van de soort verlichting. En hoelang deze brandt. De reguliere verlichting verbruikt 50 watt. Gaat u voor de energiezuinige ledlampjes? Dan is het verbruik veel minder dan komt het op 5 watt. Hangt u ook nog een kerstster met verlichting op? Of wordt de kerstboom in de tuin ook versierd met verlichting? Dan lopen de energiekosten natuurlijk op.

Time het verlichten en bespaar energie

Het is dus zo hoe meer u aan verlichting ophangt hoe meer energie dit verbruikt. Dan kunt u toch het beste gaan voor ledlampen. op die manier kunt u ze zonder zorgen langer laten branden. Ook is een timer aan te raden. Zodat uw kerstverlichting op gezette tijden aan en uit wordt gezet. Tevens wordt er ook kerstverlichting op batterijen verkocht. Denk aan een led streng voor uw balkon op batterijen. Dit scheelt in het energieverbruik. De techniek wordt steeds beter want ook bij een dergelijke led streng zit een timer.

Verwarm verstandig

En niet alleen de verlichting kost geld tijdens de dure decembermaand. Als u vakantie heeft zult u ook meer thuis zijn. En vooral tijdens de kerstdagen wanneer u thuis dineert met de familie. Dan wordt er meer gas verbruikt voor koken en om de woning te verwarmen. U zult het vast wel meemaken dat u onverhoopt teveel boodschappen doet voor de kerst. De supermarkten etaleren hun waren zo mooi mogelijk. De verleiding bestaat dan om al die lekkere hapjes aan te schaffen. Maak van tevoren een lijst en een menu. Op die manier kunt u gericht boodschappen doen.

Vaatwasser al vol?

Een goede tip wat ook nog werkt: Gaat u gourmetten of steengrillen tijdens kerst? Zet de verwarming dan lager. Er komt voldoende warmte van het gourmetten/steengrillen af. En omdat de woning gevuld is met familie en vrienden blijft het ook warm. En wanneer er geproost wordt met een wijntje dan blijft een ieder ook warm. In dat geval is ventileren juist verstandig. Meer energie verbruiken tijdens de feestdagen daar ontkomt u niet aan. De oven zal vast vaker gebruikt worden voor afbakbroodjes of een taart. Met meer visite zult u dan ook meer afwas hebben.

Wacht in ieder geval tot de vaatwasser vol is en probeer tussentijds kleine afwasjes met de hand te doen. Doet u aan verschillende gangen tijdens het diner? Dan zult u ook meer borden nodig hebben. U kunt er ook voor kiezen om het voorgerecht en de hapjes tussendoor op papieren of plastic bordjes te serveren. Het scheelt u opruimen en aan afwassen.

Wat is uw voornemen voor 2018? Opnieuw energie vergelijken?

Het belangrijkste is natuurlijk een fijne kerst. En heel veel hoeft het verlichten niet te kosten. U kunt besparen op uw verlichting en dus op uw energiekosten. Naast dat feit kunt u als voornemen voor 2018 opnieuw energie vergelijken. Zo kunt u ook weer besparen op de energiekosten voor volgend jaar.

Plaats een reactie