Enexis gaat op voorhand 50.000 gasmeters vervangen

Itron gasmeterEnexis gaat op voorhand 50.000 gasmeters vervangen. Dit omdat er bij een aantal gasmeters een lekkage was vastgesteld. Het veiligheidsrisico is klein maar om erger te voorkomen worden ze toch vervangen. De betreffende gasmeters zijn van het merk Itron G4 en G6. Enexis besloot een aantal weken terug al dat deze type meter niet meer geplaatst konden worden.

KIWA moet de gasmeters opnieuw keuren na productie

Ze zijn medio april van dit jaar geplaatst en de maanden erna. De fabrikant van de gasmeters zal de productie van de gasmeters gaan aanpassen en ondergaan ze een strenge kwaliteitscontrole. KIWA moet de gasmeters goedkeuren. Pas als dat gebeurd is kan de productie en het plaatsen van de gasmeters weer plaatsvinden. Vorig jaar moesten er ook 40.000 gasmeters van het merk Landis+Gyr vervangen worden. Hier bleek het schroefdraad te kort.

Ook vervangende gasmeters niet veilig

Dat de vervangende slimme meters ook niet veilig bleken concludeerde de SodM afgelopen maand. Daarom moet er een geheel vernieuwd controlesysteem komen. Zodat de netbeheerders direct zien welke slimme meters onveilig blijken. Een huishouden mag nog altijd de slimme meter weigeren. Of dit nu uit veiligheidsredenen of privacyredenen is. Het is toegestaan. Geef dit dan tijdig door aan de netbeheerder. Soms geven consumenten de weigering aan, maar krijgen ze toch een brief van de netbeheerder voor de plaatsing. Vraag ze dan om een bevestiging per brief. Dit kunt u altijd tonen aan de deur mocht er een medewerker van de netbeheerder voor de deur staan.

Weiger de slimme meter als het niet goed voelt

Veel huishoudens vinden de slimme meter een gedoe. Zij twijfelen aan de veiligheid en de privacy ervan. U mag ten alle tijde uw oude meters behouden. Tenzij deze mankementen vertonen. In dat  geval kunt u een gewone digitale meter ervoor in de plaats krijgen. De gasmeter registreert uw gasverbruik en bij een slimme meter wordt uw verbruik op afstand ingelezen. De gewone digitale meter doet dit uiteraard ook. Wij hebben daar gebruik van gemaakt tot aan de komst van de slimme meter. En dat kan nog prima voor de komende jaren.

Houdt uw gasverbruik ten alle tijde in de gaten

Het in de gaten van uw gasverbruik is van belang. Want hoe hoger uw gasverbruik hoe hoger uw gaskosten. Check de gasmeter maandelijks. Als er iets veranderd ga dan direct aan de slag. Meestal ligt het aan ons eigen gedrag. We zetten zonder nadenken de kachel veel hoger bijvoorbeeld. Dit om de kou tegen te gaan. Maar een gratis oplossing is extra kleding dragen en een comfortabele deken op de bank. Daarmee verlaagt iedereen zijn gasverbruik aanzienlijk.

Het is ook een kwestie van gewenning. Zet uw verwarming voortaan gewoon op 20 graden. Dat is echt comfortabel genoeg. Als u een heerlijk (gebreid) vest aantrekt dan zit u er al warmer bij. En het loont qua geld. Wat nog meer loont is energie vergelijken. Zoeken naar de goedkoopste energieleverancier in 2019 bijvoorbeeld. Wilt u structureel minder gaan betalen? Dan is gas besparen en energie vergelijken dé oplossing.

 

 

Plaats een reactie