Essent België straft overstappers af

test-aankoop.be

Het Belgische Test-Aankoop de koopwijzer voor gas en elektricteit heeft gisteren in Belgische nieuwsbladen consumenten gewaarschuwd voor een zogenaamde verbrekingsvergoeding wat bij ons de overstapboete genoemd word.

Essent omzeilde verbrekingsvergoeding maar bracht het alsnog in rekening

Het bleek dat Essent via een slimme omweg de consumenten alsnog een vergoeding in rekening brachten wanneer zij de overstap hadden gemaakt naar een goedkopere aanbieder. In België is het sinds 2012 verboden voor energieleveranciers om deze verbrekingsvergoeding in rekening te mogen brengen.

Topman van Essent België Frank Brichau vind de naheffing rechtvaardig omdat het voor energieleveranciers dankzij de Belgische wetgeving steeds moeilijker word om de kosten te kunnen dekken. Vooral wanneer er een overstap plaatsvind naar een andere energieleverancier.

Energieleveranciers riskeren hoge boetes

De verbrekingsvergoedingen en de daaruit voortvloeiende klachten worden nu onderzocht, wanneer bewezen word dat zij de wet overtreden hebben zullen zij hoge boetes opgelegd kunnen krijgen. Bij het aangaan van een energiecontract brengt Essent België zogenaamde abonnementskosten voor een heel jaar in rekening, wanneer de consument voortijdig overstapt zijn zij dit geld kwijt. Voor de consument is dit verwarrend en misleidend.

Nederlandse energieleveranciers mogen wel een opzegvergoeding in rekening brengen

In Nederland liggen de zaken in vergelijking met België anders, wanneer de consument hier voortijdig overstapt dan mag de energieleverancier een overstapboete in rekening brengen. Dit is meestal het geval bij meerderjarige contracten en de gevolgen van het vroegtijdig verbreken van een energiecontract levert de consument dan ook een opzegvergoeding op. Daarom adviseren wij overstappers altijd een 12 maanden contract te kiezen om deze problemen te voorkomen.

Bron:Demorgen.be

Plaats een reactie