Essent

EssentWilt u graag een nieuw energiecontract afsluiten bij Essent? Dan is het wel zo fijn om wat meer te weten te komen over deze energiemaatschappij. Op deze pagina treft u een uitgebreide omschrijving van deze energieleverancier. U kunt, indien gewenst, direct overstappen naar deze energieleverancier met behulp van onze energievergelijker.

Essent informatie

[child_pages more=”Lees meer” use_custom_title=”custom_cc_title” orderby=”title” order=”ASC” hide_excerpt=”true” list=”true” cols=”2″]

Over Essent

Essent is opgericht in 1999 en is sinds 29 oktober 2016 onderdeel van innogy. Er werken ruim 2.800 mensen bij deze energieleverancier en het hoofdkantoor in het gevestigd in het Brabantse ’s-Hertogenbosch. Eerder was ook Enexis onderdeel van de moederorganisatie Essent Netwerk. Dit bedrijf werd echter verkocht aan de Duitse energiefirma RWE. Essent Milieu maakt nog wel onderdeel uit van Essent.

Net als vele energiebedrijven is ook Essent ontstaan uit een fusie. In 1999 fuseerde de PNEM/MEGA en EDON gezamenlijk tot Essent. In 2005 werden ook de Nutsbedrijven van Maastricht overgenomen door het bedrijf.

Essent is een van de grotere energieleveranciers van Nederland. Vooral in Noord-Brabant, Overijssel en Limburg is dit een populaire energiemaatschappij.

Per 12 januari 2009 werd het bedrijf opgekocht door het Duitse RWE. Daarvoor werd maar liefst 9,3 miljard euro betaald. De energieleverancier blijft echter een zelfstandige organisatie en blijft ook werken onder dezelfde naam. Sinds 2016 maakt het bedrijf tevens onderdeel uit van de groep innogy.

Actuele tarieven van Essent

Deze energieleverancier biedt met enige regelmaat energiecontracten met scherpe kortingen aan. Vooral nieuwe klanten kunnen daarvan profiteren in de vorm van een welkomstkorting. Als u de actuele tarieven van Essent wilt inzien, kunt u gebruikmaken van onze energievergelijker. De energietool toont direct de prijzen op basis van een gemiddeld verbruik. Als u de kosten wilt personaliseren, kunt u uw verbruik invoeren.

Net als de meeste energieleveranciers biedt ook Essent een vast en variabel energietarief. Het verschil is gemakkelijk te onderscheiden: bij een vast tarief staan de leveringstarieven gedurende de looptijd vast. Bij een variabel tarief kunnen de leveringstarieven daarentegen wijzigen gedurende contractperiode. Deze energiemaatschappij verandert haar tarieven halfjaarlijks: per 1 januari en per 1 juli. Indien u kiest voor een variabel contract, wordt u op de hoogte gehouden van prijswijzigingen.

Het is altijd raadzaam om te kiezen voor een jaarcontract, zodat u na een jaar weer kunt overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Zo profiteert u het meeste van de korting. Daarnaast wordt het vaste energietarief vaak omgezet tot een variabel energietarief, als uw contract wordt omgezet tot een contract voor onbepaalde duur. Ook om die reden is energie vergelijken en overstappen erg verstandig.

Bekijk hieronder direct de actuele tarieven van deze energieleverancier:

Welkomstaanbiedingen en kortingen via Essent

Regelmatig biedt deze energieleverancier interessante welkomstaanbiedingen en kortingen. Zo krijgt u bij een eenjarig contract vaak een welkomstkorting van circa 150 euro. Ook bij langere contracten krijgt u een korting. In verhouding is de korting bij een driejarig contract minder. Om die reden kunt u het beste kiezen voor een jaarcontract. Na een jaar kunt u dan weer overstappen én ook weer profiteren van actiekortingen.

Groene energie

Ruim 75 procent van de klanten van deze energieleverancier worden voorzien van groene stroom. De groene energie via Essent wordt opgewekt uit onder andere Nederlandse windenergie en biomassa. Om aan de vraag te kunnen voldoen importeert het bedrijf ook waterkrachtenergie uit de Scandinavische landen.

Als u alleen in Nederland opgewekte groene energie wilt, kunt u kiezen voor 100% Nederlandse WindStroom. Tegen meerprijs kunt u dat afnemen, maar dan weet u zeker dat uw energie in Nederland is opgewekt. Essent is een van de grotere producenten van duurzame energie en wil dit in de (nabije) toekomst nog verder uitbreiden.

Grijze energie

Essent levert niet 100 procent groene energie. Gedeeltelijk levert het bedrijf namelijk ook grijze energie. In Nederland staat een kerncentrale in Borssele (Zeeland). Vanuit deze centrale leveren zij ook energie aan consumenten. Daarnaast wordt er ook grijze energie geïmporteerd uit andere Europese landen.

Normaal- en daltarief

U kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een dubbele meter. Dan heeft u zowel een normaaltarief als een daltarief. De daluren gaan op werkdagen in van 23.00 tot 07.00 uur. Ook in de weekenden en op feestdagen geniet u van het daltarief. Het normale tarief is gedurende doordeweekse dagen van 07.00 tot 23.00 uur. In de provincies Noord-Brabant en Limburg gaat het daltarief al eerder in op doordeweeks dagen, namelijk om 21.00 uur. De tijden worden niet bepaald door de energieleverancier, maar door de netbeheerder. Essent heeft daar dus ook geen invloed op.

Slimme meter via uw netbeheerder

Heel Nederland wordt voor 2020 voorzien van een slimme meter. Het kan dus al zo zijn dat uw huis al voorzien is van een slimme meter. Nieuwbouwhuizen ontvangen direct een slimme meter. Met behulp van de slimme meter kan Essent de meterstanden op afstand aflezen. U hoeft daardoor nooit meer uw meterstanden door te geven. Tevens hoeft er niemand van de energiemaatschappij langs te komen om de meterstanden op te nemen. Als u thuis nog geen slimme meter heeft, kunt u deze eventueel aanvragen door middel van een prioriteitsplaatsing. Daar zijn wel kosten aan verbonden: 72,60 euro.

Teruglevering via zonnepanelen

Indien u zonnepanelen heeft, levert u automatisch ook stroom terug aan de energieleverancier. Dit wordt automatisch verrekend met uw verbruik. Mocht u meer opwekken dan u verbruikt, krijgt u geld terug via Essent. De tarieven kunnen per jaar verschillen.

Nest Learning Thermostaat

Essent heeft een prachtige eigen thermostaat ontwikkeld: de Nest Learning Thermostaat. Het handige apparaatje is handig in gebruik, verhoogt het wooncomfort en u kunt daardoor gemakkelijk besparen op uw energielasten. U heeft namelijk een direct inzicht op uw energieverbruik. Deze gegevens kunt u gemakkelijk live bekijken op uw smartphone of tablet. Ook op afstand kunt u uw slimme thermostaat dus besturen. De slimme thermostaat onthoudt wanneer u wel of niet thuis bent. Zo kunt u gemakkelijk energie besparen op een efficiënte manier. Indien u kiest voor een eenjarig, driejarig of vijfjarig contract met vaste tarieven, krijgt u de gratis standaardinstallatie ter waarde van 99 euro. Het apparaatje is te koop voor 249 euro.

Betaalmethoden

U kunt u maandelijkse termijnbedragen gemakkelijk voldoen aan de energieleverancier. U kunt namelijk gebruikmaken van de automatische incassomethode, via FINBOX, Acceptmail of tot slot per iDEAL. Dat kunt u via uw persoonlijke account gemakkelijk aanpassen.

Meterstanden doorgeven bij Essent

Heeft u nog geen slimme meter? Dan vraagt Essent jaarlijks naar uw meterstanden. Tevens vraagt het bedrijf naar uw meterstanden, indien u verhuist, opzegt of net klant wordt bij Essent. U kunt uw meterstanden doorgeven via de website van de energieleverancier. U kunt hier uw opnamekenmerk en huisnummer invoeren. Het opnamekenmerk vindt u terug op de meterstandenkaart. Dit is een uniek nummer van negen cijfers.

Indien u wél beschikt over een slimme meter, krijgt u hierover geen bericht. Essent kan de energiestanden namelijk op afstand uitlezen. Krijgt u toch bericht? Dan heeft u waarschijnlijk aangegeven bij uw energieleverancier dat u niet wilt dat zij de meterstanden op afstand kunnen uitlezen. Is dat niet het geval? Dan is er mogelijk een technische storing. U kunt in dat geval contact opnemen met uw netbeheerder.

Contract bij Essent opzeggen?

Wilt u uw contract bij Essent opzeggen? Dan dient u telefonisch contact op te nemen met deze energieleverancier voor een ContractCheck. Zij hebben hier bewust zo voor gekozen, omdat zij u dan een nieuw voorstel kunnen geven voor een nieuwe contractperiode. Vaak zijn telefonische voorstellen echter niet zo scherp als de aanbiedingen in de vergelijkingstool. Een verlengingsbonus is namelijk altijd minder hoog dan een welkomstaanbieding. U kunt bellen met het nummer 0800 – 377 36 80, indien u uw contract wilt opzeggen. Als u echter overstapt naar een nieuwe energieleverancier, hoeft u uw contract niet zelf op te zeggen. Met behulp van de overstapservice zal uw nieuwe energieleverancier dat namelijk voor u doen.

Overstappen met boete naar Essent?

Wilt u daarentegen juist overstappen naar deze energiemaatschappij en heeft u bij uw huidige energieleverancier nog een contract voor bepaalde duur? Dan wordt de overstapboete betaald door Essent, indien het contract binnen zes maanden afloopt.

Hoe werkt overstappen?

Het overstapproces is ontzettend eenvoudig. Met behulp van onze energievergelijker kunt u namelijk gemakkelijk diverse energieleveranciers met elkaar vergelijken. Indien u alleen contracten van Essent wilt bekijken, kunt u dat gemakkelijk aangeven in de vergelijkingstool. Selecteer ‘Essent’ bij aanbieders en u treft alleen de contracten van deze aanbieder in de rekentool. U kunt verder nog filteren op andere zaken, zoals duurzaamheid en contractperiode. Indien u een geschikte energiedeal hebt gevonden, kunt u klikken op ‘aanvragen’. Dan wordt u doorverwezen naar de website van de geselecteerde energiemaatchappij en kunt u uw gegevens invoeren. Nadien profiteert u van de gratis overstapservice.

Gratis overstapservice

De gratis overstapservice is een ontzettend handige service. Het zorgt er namelijk voor dat u vrijwel geen werk heeft van de overstap. Zo hoeft u uw contract niet op te zeggen: dat doet de nieuwe energieleverancier namelijk voor u. Zowel de oude als de nieuwe energiemaatschappij zal nog wel vragen naar uw meterstanden. Uw oude energiemaatschappij heeft dit nodig voor de eindafrekening, terwijl uw nieuwe energieleverancier dat nodig heeft voor het vaststellen van de termijnbedragen. Gezamenlijk zullen de energieleveranciers bepalen wanneer het nieuwe contract ingaat. Op die manier bent u ervan verzekerd dat u nooit zonder gas en stroom komt te zitten. Veel mensen spreken daarom ook wel een ‘administratieve wijziging’. U merkt er namelijk niets van, behalve in uw portemonnee!

Waarborgsom voor risicoklanten

Iedere energieleverancier voert een kredietwaardigheidscheck uit voor nieuwe klanten. Indien het resultaat negatief is, kan het zijn dat u een waarborgsom moet betalen. De waarborgsom bij deze energiemaatschappij is slechts 200 euro en dat valt, in vergelijking tot andere energieleveranciers, erg mee. Dat bedrag dient u in een keer te voldoen, indien u als risicoklant wordt gezien.

Wilt u meer weten over de waarborgsom per energieleverancier? Bekijk dan het overzicht energieleveranciers zonder waarborgsom. In een handig overzicht kunt u de verschillende, actuele tarieven bekijken.

Hoe bereik ik Essent?

U kunt deze energieleverancier gemakkelijk op meerdere manieren bereiken. Als u naar de klantenservice op de website navigeert, komt u in eerste instantie terecht bij de veel gestelde vragen. Als uw vraag daar niet bijstaat, kunt u onderaan de pagina contact opnemen met de energieleverancier. Dat kan op meerdere manieren:

 • U kunt via het contactformulier op de website een bericht achterlaten. Een reactie ontvangt u binnen twee dagen;
 • U kunt contact opnemen via social media. Het bedrijf is zowel bereikbaar via Twitter als Facebook. Op werkdagen kunt u een reactie ontvangen tussen 08.00 en 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur.
 • Tot slot kunt u ook nog bellen met het nummer 0900 1550. U betaalt de gebruikelijke belkosten en het bedrijf is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. Op zaterdag kunt u bellen van 09.00 tot 13.00 uur. Houd uw klantnummer bij de hand, zodat zij u sneller van dienst kunnen zijn.

De contactgegevens van het bedrijf zijn als volgt:

Essent Retail Energie BV

Willemsplein 4

5211 AK

’s-Hertogenbosch (Noord-Brabant)

KvK-nummer: 13 04 16 11

Btw-nummer: NL807370447B01

Voor verdere exacte voorwaarden of voor nog meer informatie over deze energieleverancier kunt u terecht op de officiële website van het bedrijf.

Hulp nodig met de overstap naar Essent?

Heeft u nog enkele vragen over de overstap naar Essent? Of heeft u algemene vragen over onze website of over het vergelijken van energieleveranciers? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Stuur uw vragen en/of opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Vergelijk Essent met andere energieleveranciers

[child_pages siblings=”true” show_current_page=”false” orderby=”title” order=”ASC” list=”true” cols=”2″]

Hieronder heeft u nog de mogelijkheid om deze energieleverancier te beoordelen! Laat ook uw stem achter!

 

4.6/10 - (78 stemmen)

4 gedachten over “Essent”

 1. Wat een BALLEN club. Essent heeft mij een oor aangedraaid. Fantastisch verhaal over lager tarief. Toen dit niet waar bleek, heb ik afgezegd. Gevolg: boeteclausule.

  Geen wonder, dat deze club SUPERSLECHT draait: Quote:

  De inflatiecijfers die vanmorgen uit de eurozone kwamen lieten beleggers voornamelijk links liggen. Wel reageerden beleggers in Frankfurt heftig op de kwartaalcijfers van Essent-moederbedrijf RWE. Dat aandeel werd liefst 7.9% lager gezet.

  Beantwoorden
 2. Wij zijn al meer dan 5 jaar klant bij Essent en ondertussen hebben we al genoeg aanbiedingen gehad om over te stappen met een “aantrekkelijke korting”. Ook op deze site! Maar ik stap niet over. Ik ben tevreden en blijf lekker bij Essent. Doei!

  Beantwoorden
 3. Vroeger altijd al “gewoon” klant geweest. Na 3 jaar klant bij een andere waardeloze aanbieder te zijn geweest nu gelukkig weer terug bij het oude en vertrouwde Essent.

  Beantwoorden
 4. Zijn de aanbiedingen van Essent alleen geldig voor nieuwe klanten of ook voor bestaande klanten? Wij zijn meer dan 10 jaar klant bij Essent en willen ook wel wat goedkoper. Graag zien wij even een reactie. Alvast bedankt!

  Beantwoorden

Plaats een reactie