Europese Commissie start onderzoek naar Duitse Stroomkorting

joaquinalmunia

De Europese Commissie start een onderzoek naar de stroomkorting die Duitse bedrijven krijgen van de Duitse overheid. Deze korting is bedoeld om de concurrentie te versterken en om de hoge elektriciteits kosten die grote bedrijven maken te beperken.

Toeslag gaat naar Duitse Energiewende

Eurocommissaris Joaquin Almunia heeft dit in een brief aan de Duitse overheid laten weten. In Duitsland belast de overheid energiegebruikers met een duurzame toeslag op duurzame energie. Van deze toeslag financieren zij de Energiewende die belast is met de omvorming naar herbruikbare energie. Zo worden hier de subsidie’s op zonnepanelen en windenergie van betaald. Tevens krijgen de bedrijven 90% korting op de transportkosten. Deze liggen al een stuk lager dan de Nederlandse transportkosten, de tweede kamer heeft eerder al om een onderzoek gevraagd naar de hoogte van de Nederlandse transportkosten.

Uitzondering verstoort concurrentie

Toch vind de Europese Commissie dat de korting leid tot verstoring van de concurrentie. Wanneer dit in strijd is met de Europese regels, kan de EU de overheden sommeren de bedragen terug te eisen van de bedrijven. De uitzondering geld voor ruim 2300 bedrijven, wanneer de uitzondering komt te vervallen zullen de kosten hoger worden voor deze bedrijven.

Plaats een reactie