Frankrijk nog te afhankelijk van kernenergie

edf-energie

Het Franse EDF is bereid om Areva een Frans bedrijf dat kernenergie opwekt over te nemen. Van alle Europese landen is Frankrijk het meest afhankelijk van kernenergie. Areva is op zoek naar overname kandidaten.

Areva financieel noodlijdend

De Franse regering ziet graag dat EDF het noodlijdende bedrijf overneemt. EDF zelf heeft 58 reactoren in beheer. Areva wil een aantal onderdelen verkopen inclusief hun uranium activiteiten.  Ook Engie voorheen GDF Suez heeft aangegeven te willen bieden op de aandelen van Areva. GDF Suez draait zelf ook op kernenergie activiteiten dus een samenwerking met Areva zou in de lijn der verwachting liggen.

Franse regering heeft extra geld nodig dus snijd in de kosten

De regering heeft een aandeel van 84% in EDF en een aandeel van 87% in Areva. Daarom is de regering voor een verkoop om zo extra investeringen te genereren om de economie een duw in de rug te geven. Wanneer Areva en de regering tot een verkoop komen zal dit ruim 6000 banen kosten wat betekent dat ruim 45.000 Fransen hun baan verliezen.

Frankrijk al jaren grootste op kernenergiegebied

Frankrijk is al jaren één van de grootste markten op gebied van kernenergie. Zij behaalden ruim 75% uit kernenergie en dat is meer dan de omliggende landen. Maar na het Fukushima schandaal is het land gedwongen om haar aandeel in kernenergie terug te dringen en over te gaan stappen op duurzame energie. Vooralsnog is het een te grote stap om dit op korte termijn te gaan bewerkstelligen.

Bron: Bloomberg

Liever groene schone stroom?

In Nederland leveren Atoomstroom en Electrabel kernenergie bent u klant bij één van deze energieleveranciers en wilt u weten hoeveel goedkoper groene stroom is? Vergelijk dan eens alle energieleveranciers en stap over naar een schoner energieproduct. Maak een energie vergelijk en ga voor groene stroom op Power.nl.