Gas besparen een aantal suggesties

Gas besparen een aantal suggesties. Hier komen ze dan. Want door actief uw gasverbruik te verlagen betaalt u minder aan uw energieleverancier. En natuurlijk begrijpen we allen het nut van energie en gas besparen. Maar niet iedereen past het toe thuis. Of in ieder geval niet zoveel als ze zouden willen. Want het sluipt er vaak bij in. Na een lange dag werken staan we soms nog te lang onder de douche. Of we laten de verwarming te lang aan staan. Gas is aan de prijs, dus er zuiniger mee omgaan is het minste wat we kunnen doen.

Meer suggesties nodig voor gas besparen? Hier komen ze:

Het kabinet ziet het liefst dat alle woningen worden ontdaan van hun gasaansluitingen. Maar dit is nog geen haalbare zaak. We zijn er nog teveel afhankelijk van. Want er moet een goede vervanging voor komen. Die zijn er natuurlijk wel maar dat is ook weer een flinke investering. Dus wat kunnen we dan het beste doen? Direct overstappen op een warmtepomp gaat niet op voor iedereen. Maar als we de thermostaat eens lager zetten dan boeken we al winst. Begin eens met een graad lager zetten. Dat levert u op jaarbasis zo’n €75 op. Dat klinkt niet als veel, maar alle kleine beetjes tezamen helpen wel weer. Ok dus de eerste besparing hebben we u voorgelegd.

Isolerende folie voor leidingen en radiatoren

Maar er zijn er nog een aantal. Denk aan uw leidingen die lopen vanaf uw CV. Als u hier omheen folie zou aanbrengen dan wordt de warmte beter behouden. De CV leidingen lopen door uw hele huis heen, en verwarmen waar nodig een ruimte. Deze folie vindt u bij uw bouwmarkt in de buurt. En kost vrij weinig. Zo kunt u ook uw radiatoren van een zelfde soort folie voorzien. Deze kunt u aan de achterkant van elke radiator aanbrengen. Nu kan de warmte van uw CV leidingen en uw radiatoren niet meer vervliegen. Het blijft nu in de woning zoals het bedoeld is. Uw ruimtes worden zo beter verwarmd. En de besparing die het oplevert? Schrik niet maar dat is dus €150 per jaar. Dat is dus al tweemaal zoveel als het lager zetten van uw thermostaat.

Ook in de zomer gas besparen

Gelukkig hoeven we de thermostaat een groot deel van het jaar niet eens aan te zetten. Al wanneer het voorjaar vordert hoeft het niet eens meer. Deze laten we ongemoeid omdat de temperaturen buiten al behaaglijk genoeg zijn. Dat scheelt dus weer aan gasverbruik. De thermostaat zal pas weer een slinger krijgen rond de maand oktober. Maar ook in de zomer kunt u aan gas besparen doen. Omdat het warmer wordt douchen we wel vaker. We douchen natuurlijk eenmaal per dag, maar wanneer het warmer wordt bestaat de neiging nog extra onder de douche te springen. Schaf dan een waterbesparende douchekop aan. Hiermee kan er weer water bespaard worden. Korter douchen is natuurlijk het beste advies maar heeft u ook nog een waterbesparende douchekop? Dan bespaart u dubbelop. En dat is op jaarbasis ook weer €50.

Water besparen bij elk toiletbezoek

Waar u ook water mee kunt besparen is uw toilet. Er spaarzamer mee omgaan is ook geen overbodige luxe. Want ieder toiletbezoek kost zo’n 10 liter water. En nu kost water niet zoveel in tegenstelling tot energie en gas, maar er op besparen is altijd beter. Vorig jaar kende Nederland een tekort aan water. De temperaturen waren een lange tijd zeer hoog. Dat leidde ertoe dat men meer drinkwater ging verbruiken. En hoe meer water er gewonnen moet worden des te hoger te prijzen straks.

Om terug te komen op het besparen van water in uw toilet. Ook daar zijn speciale middelen voor. Een waterbesparende stortbak van uw toilet zorgt ervoor dat u bij elk wc bezoek minder verbruikt. Uw stortbak is voorzien van twee knoppen. Een voor de grote boodschap en eentje voor de kleine boodschap. Degene voor de kleine boodschap verbruikt dus minder water. Een compleet systeem voor het toilet om water te besparen kost u ongeveer zo’n €200.

Kan ik subsidie krijgen?

Maar goed gas besparen kan op meerdere manieren. Besloten om de muren in huis te isoleren? Goed idee, want dat levert al €200 per jaar op. De warmte zal hierdoor niet meer ontsnappen naar buiten. We willen de warmte juist binnen houden. En dat doet u door goede isolatie aan te brengen. De vloeren waarop u loopt kunnen ook geïsoleerd worden. Reken daarvoor ook maar €200 besparing. Ok het isoleren van dak, muren en vloer zijn een kostbare investering. Maar kijk eens op energiesubsidiewijzer wat er mogelijk is. De kans is groot dat uw gemeente u financieel een steuntje geeft bij de kosten. Trouwens het btw tarief ligt op 9% bij de aanschaf van isolatie materiaal. En de energiebespaarlening kan ook nog een tip zijn. Check ook de website van het RVO voor meer informatie over subsidies.

Hoe zit het met het glas in uw ramen?

Glas isoleert maar dan moet het tenminste dubbel glas zijn. Heeft u ergens in huis nog enkel glas in bijvoorbeeld een buitendeur zitten? Vervang deze waar nodig voor hoog rendement glas. HR plus glas zal ervoor zorgen dat u een veel hogere rendement behaalt vandaar ook de naam. Op jaarbasis liegt de besparing er ook niet om, dit is ongeveer €250. Zou u alle bespaartips uitvoeren dan bespaart u elk jaar ruim €500. Ook al zou u zich beperken tot het plaatsen van tochtstrips waarmee u overigens ook €50 per jaar bespaart aan gas. Ieder beetje helpt. Als u met u zelf en de rest van het gezin de afspraak maakt om gewoon korter te douchen en de thermostaat lager te zetten? Dan bespaart u ook zo’n €250 per jaar.

gas besparen een aantal suggestiesEn natuurlijk overstappen naar de goedkoopste energieleverancier!

Overstappen naar een andere energieleverancier ieder jaar levert ook flink geld op. Zoek gewoon naar de beste kortingen op een nieuw energiecontract. Vergelijk waar nodig met andere energieleveranciers. En als u denkt de juiste energiedeal gevonden te hebben? Dan is overstappen gratis en echt niet moeilijk. Zo kunt u ook weer een extraatje van €250 of zelfs meer in uw zak steken. Ook wel oren naar het vergelijken van energie? EnergieVergelijking.nl toont u de beste energiedeals voor uw adres.

 

 

 

Plaats een reactie