Gaskosten

Wilt u graag besparen op uw gaskosten? Dan kunt u uw gaskosten berekenen in onze vergelijkingstool. Zodoende kunt u verscheidene aanbieders met elkaar vergelijken. Op basis van uw woonadres en verbruik kan de rekentool nauwkeurig berekenen wat u op jaarbasis betaalt bij een andere aanbieder. Als u wilt, kunt u direct overstappen naar een andere gasmaatschappij.

Gaskosten berekenen op postcode en huisnummer

Als u gaskosten berekenen gaat, kunt u uw postcode + huisnummer invoeren. Op basis van deze gegevens kan de rekentool bepalen hoeveel leveringskosten u betaalt. Immers betaalt u meer kosten, wanneer u verder van de ‘bron’ vandaan woont. Er worden namelijk hogere transportkosten in rekening gebracht. Het meeste gas uit Nederland komt uit het Groningse Slochteren. Nederlandse consumenten die in Maastricht wonen, betalen daardoor een hoger tarief. Dat heeft alles te maken met de afstand.

Gaskosten berekenen op verbruik

Naast uw woonadres zijn de kosten van het gas ook afhankelijk van uw verbruik. De prijs per kubieke meter kan per gasleverancier verschillen. Door uw verbruiksgegevens in te voeren, kan de rekentool berekenen welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. De goedkoopste gasaanbieder staat standaard bovenaan in de rekentool.

Het aantal aanbieders wordt steeds groter

In de laatste jaren is er een flinke toename geweest in het aantal energie- en gasmaatschappijen. Steeds meer bedrijven krijgen een leveringsvergunning voor stroom en gas. Daardoor wordt de concurrentie tussen de maatschappijen ook steeds groter. Daar hebben wij als consumenten voordeel van. De bedrijven concurreren namelijk ook vaak op prijs. Diverse leveranciers bieden dan ook hoge en aantrekkelijke welkomstkortingen. Als u overstapt, kunt u daardoor flink besparen op uw gaskosten.

Hoge welkomstkortingen

De concurrentie wordt steeds groter en daardoor wordt de welkomstaanbieding ook steeds scherper. Zo bieden verscheidene energiemaatschappijen het eerste jaar een kortingsbedrag van maar liefst 290 euro. Wel is het belangrijk dat u ook kijkt naar de gasprijs per kWh. In sommige gevallen is dat tarief namelijk veel lager bij gasmaatschappijen met een minder hoge welkomstkorting. Ook om deze reden is het belangrijk om uw verbruik in te voeren in de rekentool. De rekentool kan namelijk berekenen, op basis van uw verbruik, of u beter kunt kiezen voor een hoge welkomstkorting óf voor een laag leveringstarief per kWh.

CO2-gecompenseerde gaskosten berekenen

Als u wilt, kunt u ook CO2-gecompenseerde gaskosten berekenen. Als u kiest voor dit type gas, kiest u wel gewoon voor aardgas. Echter wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd met het aanplanten van bomen. Effectief gezien wordt de uitstoot dan teruggebracht naar nul. Aardgas blijft echter een fossiele brandstof en zal op den duur opraken. Helaas is de technologie nog niet zover dat we allemaal kunnen genieten van groen gas. Om die reden is het dan ook verstandig om te besparen op uw gaskosten.

Kiest u voor een vast of variabel leveringstarief?

De gaskosten kunnen flink verschillen, indien u de keuze maakt tussen een vast en variabel tarief. Over het algemeen wordt echter aangeraden om te kiezen voor een vast tarief. Vaste tarieven worden vaak gecombineerd met vaste contracten. Daarmee heeft u veel zekerheid: het tarief verandert immers niet gedurende de looptijd van het contract. Na afloop van uw contract kan het echter zijn dat het tarief wordt omgezet naar een variabel leveringstarief. Het kan zijn dat u dan meer gaat betalen voor uw gasrekening. Ook om die reden is het belangrijk om over te stappen, indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd.

Kies voor een jaarcontract

Als u gaskosten vergelijken gaat, heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor verschillende contractperiodes. U kunt altijd het beste kiezen voor een jaarcontract. U profiteert dan een jaar lang van een vast leveringstarief én bovendien ontvangt u een hoge welkomstkorting via de meeste energieleveranciers. De gasmaatschappijen bieden vaak ook wel welkomstkortingen bij driejarige contracten, maar in verhouding is het bedrag minder hoog dan bij een jaarcontract. Kies daarom bij voorkeur voor een jaarcontract, maar stap na een jaar dan wel weer over naar een nieuwe maatschappij. Door jaarlijks over te stappen, bespaart u het meeste op uw gasrekening.

Moment van overstappen

Zodra uw contract (bijna) is afgelopen, heeft u de mogelijkheid om over te stappen van gasmaatschappij. Indien u uw contract opzegt voor de einddatum, betaalt u vaak een opzegvergoeding (ook wel overstapboete). Het is daarom verstandig om uw huidige contract ernaast te houden. Hierop staat omschreven wanneer deze afloopt.

Is uw contract reeds verlopen? Of loopt uw contract binnen zes weken af? Dan kunt u direct overstappen naar een nieuwe leverancier. Als dat echter niet het geval is, is het vaak verstandig om nog eventjes te wachten met de overstap. U moet dan namelijk, zoals gezegd, een overstapboete betalen. Er zijn echter enkele leveranciers die de overstapboete overnemen. Bekijk daarvoor ons handige overzicht.

Gebruik de gasvergelijker

Laat uw contract het toe om over te stappen? Dan kunt u overstappen met behulp van de gasvergelijker. Deze kunt u op ieder moment van de dag raadplegen. Voer hier bij voorkeur uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis van deze gegevens kan de rekentool nauwkeurig berekenen hoeveel u betaalt op jaarbasis.

Eventueel kunt u nog filteren op allerlei andere zaken. Zo kunt u onder andere filteren op duurzaamheid, contractperiode of type tarief. Kies bij voorkeur voor een jaarcontract in combinatie met een vast tarief. Daarmee profiteert u doorgaans het meeste. U kunt eventueel filteren op duurzaamheid, door bijvoorbeeld te kiezen voor CO2-gecompenseerd gas.

Heeft u het geschikte gascontract gevonden? Dan kunt u deze simpelweg aanvragen via de groene knop. Vervolgens kunt u uw gegevens invoeren en daarvan ontvangt u bevestiging.

Bedenktijd

Heeft u de bevestiging ontvangen van de gasmaatschappij naar keuze? Dan heeft u vanaf dit moment nog 14 dagen de tijd om uw bestelling te annuleren. Annuleren is altijd kosteloos. Dat is wettelijk zo geregeld. Indien u zich toch nog bedenkt, of u heeft een beter aanbod gekregen, dan kunt u de aanvraag simpelweg annuleren.

Overstapservice

Bent u tevreden over het uitgekozen contract? Dan kunt u genieten van de gratis overstapservice. Beide maatschappijen zullen vragen naar uw meterstanden. Deze zijn nodig voor twee zaken:

  • De eindafrekening;
  • Vaststellen van de termijnbedragen.

Indien u echter beschikt over een slimme meter, hoeft u de meterstanden niet zelf door te geven. Uw meterstanden doorgeven hoeft u alleen, indien u nog beschikt over een analoge meter.

U hoeft uw oude contract niet zelf op te zeggen. Dat wordt namelijk voor u gedaan. Ook hoeft u er niet bang voor te zijn dat u zonder gas en stroom komt te zitten. De gas- en energieleveranciers gaan namelijk met elkaar in overleg wanneer het nieuwe contract ingaat én wanneer de oude afloopt. Dan weet u ook zeker dat u nooit zonder gas (en stroom) komt te zitten.

Onafhankelijk gaskosten berekenen

Als u gaskosten berekenen gaat via onze website, bent u ervan verzekerd dat dit 100 procent onafhankelijk gebeurt. Wij zijn namelijk niet gebonden aan welke gasmaatschappij dan ook. In de vergelijkingstool staat om die reden de goedkoopste aanbieder, op basis van uw woonadres en verbruik, ook altijd bovenaan.

Hulp nodig?

Wilt u graag uw gaskosten berekenen, maar heeft u hier toch nog vragen over? Dan kunt u uiteraard contact opnemen met onze klantenservice. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. U kunt ons echter op ieder moment een bericht sturen via het contactformulier. Stuur uw vragen, opmerkingen of eventuele feedback bij voorkeur zo specifiek mogelijk door. Dan helpen wij u uiteraard graag.

Bespaar op uw zakelijke gaskosten met onze energie vergelijking voor bedrijven!

Plaats een reactie