Gasloos wonen niet geschikt voor oudere woning

De netbeheerders stellen dat het gasloos wonen niet geschikt is voor oudere woning. Deze type woningen zijn erg moeilijk warm te krijgen tijdens de winter. De woningen zijn veelal slecht geïsoleerd en een warmtepomp kan hier zijn werk niet doen. Stadsverwarming zou een betere optie zijn of gewoon gas. Woningen die na 2000 gebouwd zijn kunnen prima zonder gas verwarmd worden. Kijkt de netbeheerder naar de woningen die voor 1980 gebouwd zijn? Dan zal dat moeilijk gaan.

Gasloos wonen niet geschikt voor oudere woning

Dat gasloos wonen niet geschikt is voor de oudere woning wordt al vaker aangehaald. Maar omdat het kabinet in 2050 geheel energieneutraal wil zijn willen ze gas verbieden. Groen gas daarentegen kan een goed alternatief blijken. En net als waterstof dat gebruikt kan worden in de bestaande gasleidingen. Alleen dient het waterstof door middel van elektrolyse geproduceerd te worden. Er wordt dan ook gekeken naar waterstof dat in de zomer geproduceerd kan worden, opgeslagen om vervolgens in de winter te gebruiken. Waterstof ziet bij verbranding immers alleen waterdamp vrijkomen.

Waterstof pilot in woonwijk van Liander

Netbeheerder Liander werkt al aan een proef met waterstof dat door het bestaande gasnetwerk gebracht wordt. De netbeheerders zien dus het liefst een tweede toekomst voor de bestaande gasleidingen. Ze zijn kwalitatief prima in orde en geschikt voor waterstof/groen gas. Daarbij hoeft het gasnetwerk ook geen ingewikkelde aanpassingen te ondergaan voor het gebruik van groen gas. Gemeentes zijn helaas de beslissende partij in dit geheel. Als er daar besloten wordt dat een wijk of stad van het gas afgaat dan zij dat zo. De bewoner zelf heeft hier niet de hand in. Consumenten met een eigen koopwoning worden dan ook aangespoord om van het gas af te gaan. Maar de netbeheerders zien niet een hele grote stijging daarin.

Eigenaren van koopwoning staan niet te springen om woning van het gas te halen

Voor velen is het namelijk financieel niet haalbaar om de woning van het gas af te halen. En gasloos wonen is niet geschikt voor de oudere woning. Vele huishoudens zijn dan ook eigenaar van een dergelijke woning. Gasloos wonen zou dan juist resulteren in een veel hogere energierekening. Er is veel stroom nodig om de warmtepomp te laten draaien. De meeste netbeheerders pleitten dan ook voor het behoud van de gasleidingen. Zij kunnen deze dan weer hergebruiken voor groen gas of waterstof. Wel zijn er miljoenen nodig om het netwerk gereed ervoor te maken.

Netbeheerders zijn dan ook in gesprek gegaan met gemeentes over de mogelijkheid van het groene gas of waterstof. Ze investeren nu nog steeds in het gasnetwerk ook om deze geschikt te maken voor groen gas of waterstof. Wanneer daar nieuws over is zal EnergieVergelijking.nl daar uiteraard over gaan schrijven.

Plaats een reactie