Gazprom zegt te kunnen concurreren met LNG

lng gas

Het Russische Gazprom heeft in een gesprek met Barclays Capital geuit dat zij kunnen concurreren in de prijs met de Europese markt in LNG Gas. De Verenigde Staten wil stappen maken richting de aardgasmarkt van Rusland met haar aandeel in LNG.

Meerdere landen benaderen VS voor LNG Gas

De Verenigde Staten heeft al overeenkomsten gesloten om LNG te exporteren. Litouwen bijvoorbeeld is deze overeenkomst al aangegaan leverdatums zijn nog niet bekend. Polen heeft de VS ook benaderd voor het goedkopere LNG gas. De landen willen zo minder afhankelijkheid creëeren van het Russische gas.

Litouwen en Polen bouwen drijvende LNG centrales

Bovengenoemde landen willen een drijvende terminal voor LNG bouwen. Toch stelt Gazprom dat hun gasprijzen nog altijd goedkoper zijn dan het vloeibare gas. Critici in Rusland beweren dat de VS Rusland alleen maar sanctie’s heeft opgelegd omdat zij zelf de gasmarkt willen domineren.

Rusland’s energiebedrijven worden meegetrokken in conflict

Veel Russische energiebedrijven zijn de dupe geworden van het conflict met Gazprom en de Oekraïne. Gazprom gaf aan dat haar marktaandeel vrijwel gelijk gebleven was met 30% in 2013 tegen 31% in 2014. Het bedrijf heeft zijn investeringen verminderd om haar cashflow te kunnen garanderen. De verwachting voor dit jaar voor Gazprom is positief, ze verwachten hun investeerders hun winst uit te kunnen betalen.

Bron: Forbes

Plaats een reactie