GDF Suez en EON dreigen met schadeclaims als kolencentrales moeten sluiten

kolencentrale

Het Franse GDF Suez en het Duitse EON hebben gezegd met forse schadeclaims te komen wanneer alle steenkoolcentrales gesloten moeten worden. Beide energieleveranciers hebben recentelijk nog 3 miljard euro geïnvesteerd in de nieuwe kolencentrale die gebouwd werd aan de Rotterdamse Maasvlakte.

Sluiting kolencentrales steeds dichterbij

Er dreigen steeds meer geluiden vanuit de politiek om de kolencentrales te willen sluiten. Op de aankomende klimaatconferentie in Parijs zullen deze mogelijkheden besproken gaan worden. Ook de groep van ruim 64 hoogleraren die een open brief schreef en daarin opriep tot sluiting zet kwaad bloed bij de energieleveranciers. Ook Essent/RWE zit met de grootste kolencentrale van Nederland in haar maag, de geïnvesteerde kosten hiervan liggen op de 2.6 miljard euro.

Zomaar sluiten betekent voor de betrokken energieleveranciers een verlies van miljarden euro’s aan investeringen maar ook omzet die zij mislopen.

Dit afdoen als investeringsrisico is véél te gemakkelijk aldus Edwin Kotylak van EON.

Kabinet Balkenende vroeg zelf om nieuwe kolencentrales

De energieleveranciers herinneren aan de vraag van het kabinet Balkenende waarin er vanuit de overheid om de nieuwe kolencentrales werd gevraagd. De kolencentrales moesten gebouwd worden om de hoge olieprijzen en gasprijzen op te kunnen vangen. Het kabinet wilde toentertijd niet afhankelijk zijn van het Midden oosten waar het regime toen heel onstabiel was.

De energiebedrijven die hun energie opwekken met de kolencentrales zeggen hun bijdrage wel te leveren in de strijd om de klimaatverandering, in het Energieakkoord is daarom opgenomen dat in 2017 de meest oudste en meest vervuilende kolencentrales dicht moeten zijn. Ook stellen GDF Suez, Essent en EON dat de energierekening van de huishoudens en bedrijven bij een dergelijke sluiting met honderden euro’s omhoog zal gaan. Bij de sluiting van de kolencentrales zal er dan ook een productiecapaciteit ontstaan.

Vermindering CO2 emissie word Europa’s probleem

Ook zal de CO2 emissie vermindering dan geen nationaal probleem meer zijn maar een Europees probleem. Minister Kamp heeft aangegeven tegen de sluiting van de kolencentrales te zijn omdat onze Nederlandse economie nu voor 95% draait op fossiele brandstoffen. Onafhankelijke energie experts stellen ook dat een geforceerde sluiting zorgt voor een enorme stijging van de energieprijzen.

Wanneer Nederland zou kiezen voor een beter internationaal emissierechtensysteem voor de CO2 dan dragen alle landen de lasten in plaats van een paar.Wanneer de prijzen voor CO2 hoger worden gemaakt dan stijgen de prijzen van kool vanzelf.

Bron:AD

Plaats een reactie