GDF Suez wil kolencentrales inzetten bij tijdelijk wegvallen windenergie

kolencentrale

Energieleverancier GDF Suez wil haar kolencentrales inzetten wanneer windenergie en zonne-energie niet voldoende leveren. Deze keuze van de leverancier draagt niet bij aan afspraken gedaan in het Energieakkoord.

Kolencentrales zijn meer milieubelastend dan gascentrales

De gemiddelde kolencentrale stoot meer CO2 uit dan de gascentrales, vandaar dat er ook besloten werd in het akkoord dat deze moesten sluiten. De keuze voor een kolencentrale is simpel: voor bruinkool word minder gevraagd dan voor aardgas. De kans bestaat altijd dat er periodes zijn waar windenergie niet voldoende word opgewekt, en daar kunnen kolencentrales ideaal als achterban worden gebruikt om bij te springen in geval van stroomtekort.

Kolencentrales brengen meer verdiensten op

Voor energieleveranciers met kolencentrales is het ook rendabeler zij verdienen hier meer aan dan aan gas gestookte centrales. Het aandeel in duurzame energie is momenteel niet voldoende om op te kunnen draaien wanneer er een dergelijk stroomtekort zou optreden.

Aardgas gestookte centrales zijn duur in onderhoud vandaar dat deze niet meer rendabel zijn voor de energieleveranciers. Een aantal centrales zijn al stilgelegd waaronder de Clauscentrale van Essent.

Bron: FD

 

Plaats een reactie