Gecertificeerde grijs-groene Energie?

 

Als u hier in Nederland kiest voor duurzame Energie, krijgt u er een garantie van oorsprong bij, het zogenoemde groen certificaat om u ervan te verzekeren dat uw groene stroom duurzaam is.

Grijze stroom in een groen jasje

Jokkebrokken daar kopte de advertentie van de Nederlandse Energie Maatschappij mee: Een sneer naar de overige Energieleveranciers die groene stroom leveren. Het kost onze energieleveranciers een paar euro de Garantie van Oorsprong, maar eigenlijk voorzien ze onze grijze energie van een groen jasje.

Groene energie van eigen bodem?

Maar toch levert Nederland zelf nog lang niet genoeg groene energie van eigen bodem, vandaar dat de certificaten uit het buitenland gekocht worden. Daardoor lijkt het ook dat Noorwegen minder duurzame energie opwekt, en Nederland door de gekochte certificaten juist wel. Maar niets is minder waar: Nederland loopt nog steeds achter op dat gebied en Noorwegen heeft eigenlijk teveel groene stroom.

Groen gas?

Over groen gas word bijna niet gesproken, als u de aanbiedingen bekijkt, word er nagenoeg altijd gestunt met groene energietarieven. Wij hebben de afgelopen winter met zijn allen aardig wat gas verstookt, en als je nagaat dat het vooral aardgas is wat een huishouden afneemt van een leverancier, dragen wij als consument alleen maar bij aan de milieuvervuiling en de CO2 uitstoot. En dit is natuurlijk  niet bevorderlijk voor ons milieu.

Groen gas een beter alternatief maar ook goedkoper?

Om eerlijk te zijn nadat de crisis in Nederland begon, zijn we eigenlijk als consument alleen nog maar bezig met besparen. We moeten zoveel op de kleintjes letten, en daarom stappen zoveel mensen over. Want de energietarieven bij die ene leverancier zijn een stuk goedkoper. Het opwekken van biogas is ingewikkeld, duur, en moeilijker op te wekken. Dus we zijn niet echt te porren voor biogas. Als u wel kiest voor groen gas doe dan de vergelijking en zie wat het u kost.

Plaats een reactie