Geen aansluitcapaciteit voor zonneparken in Friesland en Flevoland

Door de groei van zonneparken en nieuwe datacenters is er geen aansluitcapaciteit meer voor zonneparken in Friesland en Flevoland. Dit stelt netbeheerder Liander. Vorig jaar waren er ook al problemen met de aansluitcapaciteit. Daarom zijn de netbeheerders begonnen met een uitrol van het elektriciteitsnetwerk. Maar daar is tijd voor nodig. Daarbij komt dat de aanvraagprocedures ook tijdrovend zijn. En daar staat ook een bepaalde procedure voor.

Tekort aan vakmensen om elektriciteitsnetwerk uit te breiden

Waar netbeheerders ook mee in de maag zitten is een tekort aan vakmensen. Liander heeft ook een overzicht gemaakt van waar zich de knelpunten bevinden. De glastuinbouw is ook een sector dat energie intensief is, zij nemen dan ook een grote capaciteit in gebruik. De gebieden waar schaarste heerst is uitgebreid. En wordt er gekeken naar toekomstige locaties waar Liander de vraag verwacht te zien groeien.

Huidige kabels en leidingen onderzocht voor toekomstige slimme oplossingen

De netbeheerder onderzoekt ook de huidige kabels en installaties om die goed in te kunnen zetten met behulp van slimme oplossingen. Ook moet de huidige wet en regelgeving aangepast worden. Dit zodat zij sneller kunnen werken. Het is nu zelfs zo dat ondernemers die extra capaciteit nodig hebben moeten wachten. Ook de bedrijven die stroom terug willen leveren staan in de wacht. Pas als het elektriciteitsnet is uitgebreid kunnen ze verder.

Nieuwe voorwaarde SDE aanvraag: De transportindicatie

Voor de SDE aanvraag geldt er sinds gisteren 1 oktober een transportindicatie. Dat houdt in dat er voldoende transportcapaciteit beschikbaar moet zijn. De netbeheerder moet deze afgeven. Bedrijven kunnen dit opvragen bij de netbeheerder. Een positieve indicatie is dus een voorwaarde voor de SDE aanvraag. Juist om de schaarste die heerst in bepaalde gebieden. De positieve indicatie garandeert overigens geen netcapaciteit.

Nieuwe openstellingsronde SDE+ najaar 2019

De  nieuwe transportindicatie is in het leven geroepen om te voorkomen dat subsidies worden vergeven aan gebieden waar amper tot niet kan worden voorzien in het transport. Elke ronde van de SDE+ worden er weer subsidies verstrekt voor duurzame energieprojecten. Dit om de transitie naar een duurzame omgeving te versnellen. Voor dit najaar gaat fase 1 van start op 29 oktober tot en met 4 november. De overige twee fases worden opengesteld in November van dit jaar.

Plaats een reactie