Gewoonten energieverbruik aanpakken

gewoonten gasverbruik aanpakkenOnze gewoonten energieverbruik aanpakken kan soms lastiger zijn dan men denkt. We denken dat we al genoeg besparen en ontvangen dan toch een gepeperde jaarrekening. Deze laat zien waar de hoge kosten zitten. Meestal gaat het hier om het gasverbruik. De thermostaat is toch iets hoger gezet, want hé die warmte is toch wel behaaglijk. Maar wist u dat we ons deze luxe aanleren? In het begin is 21 graden lekker warm en zetten we hem toch een graadje hoger.

Gewenning treedt sneller op dan u denkt

Want ons lichaam is gewend aan de 21 graden, en zodra we het iets kouder krijgen krijgt de thermostaat een slinger. Wat we ook kunnen doen is het aanleren van een iets lagere temperatuur in huis. Dat zelfde behaaglijke gevoel bereiken we ook met extra kleding. Zitten we op de bank dan nemen we daar nog een warme deken bij. Probleem opgelost en de gasrekening zal een stuk lager worden. Het klinkt simpel hè, nou dat is het ook.

Britten zijn veel meer koude gewend dan Nederlanders

Ooit wel eens in Engeland of Schotland geweest rondom kerst? De bevolking daar draagt minder warme kleding, dit komt omdat zij veel koudere temperaturen gewend zijn. Het zelfde geldt voor een marktkoopman, deze staat de hele dag buiten zijn waar te verkopen. Het lichaam went op een gegeven moment aan de kou. Zodra de marktkoopman thuis is en binnen met de verwarming aan, dan zal hij dit snel als te warm ervaren. Dit zijn dus voorbeelden van hoe het menselijke lichaam went aan temperaturen.

Gewoonten energieverbruik aanpakken levert geld op

Wij kunnen dus prima wennen aan een graad of twee minder. En 19 tot 20 graden is nog altijd warmer dan de buitentemperaturen van 5 tot 10 graden. De gewoonten moeten doorbroken en afgeleerd worden. Alleen dan kunt u ook echt besparen op uw gasverbruik. En natuurlijk geldt dit ook voor ons energieverbruik. Het is makkelijk aan te leren om de stekkers uit het stopcontact te halen. Maar uit gemakzucht laten we deze vaak zitten. Dit neemt nog altijd ongemerkt stroom.

Zet niet vaker de wasdroger aan

Vooral nu het kouder is zijn we geneigd om de wasdroger vaker te gebruiken. Hang de was gewoon op, dit is gratis en scheelt veel stroom. Het duurt weliswaar iets langer voordat de was droog is maar toch. De droge lucht in de woonkamer zal juist beter worden als u daar een wasrek met vochtige was zet. Wel is het verstandig om s’nachts uw raam op een kier te zetten. Zo is er een perfect balans van warme en koele lucht. Het komt de luchtvochtigheid in huis ten goede.

En zet ook niet overal uw verwarming aan, alleen waar u ook echt verblijft. Anders is het onnodig stoken van ruimten waar niemand komt. De bouwmarkt verkoopt handige tochtstrips die geplaatst kunnen worden langs ramen en deuren. Er zijn zelfs tochtstoppers voor onder de deuren te koop. Deze kosten ongeveer €12. Zo zo zijn er ook flanellen tochtrollen voor ongeveer dezelfde prijs als de tochtstoppers. Dit is een goedkope budget tip om tocht onder deuren tegen te gaan.

Een goedkopere gasrekening dankzij energie vergelijken?

De warmte blijft op die manier goed rond circuleren, en u hoeft daarvoor niet de thermostaat hoger te zetten. Uw gasverbruik gaat daarmee omlaag, waardoor uw gasrekening iets goedkoper wordt. Het zoeken naar een energieleverancier die goedkopere prijzen biedt is ook een goede tip. Zoek deze dan ook door te starten met energie vergelijken. De gewoonten energieverbruik aanpakken resulteert dan in een verlaging van de energiekosten. Op jaarbasis is dan al snel €500 minder dat u betaalt voor uw energierekening.

Plaats een reactie