Groen gas van Essent voor NS

Groen gasNS en ProRail hebben een overeenkomst gesloten met energieleverancier Essent voor de levering van groen gas. Het duurzame gas zal worden ingezet voor de stationsgebouwen en kantoren en de wissels. De overeenkomst is aangegaan voor de de duur van 6 jaar. 

Alle NS stations dit jaar voorzien van groen gas

Vanaf 2017 zullen alle NS stations worden voorzien van groen gas. Het groene gas is afkomstig van afval uit groente, tuin en fruit, maar ook uit mest,rioolslib en gewassen uit de landbouw. De wissels zullen worden verwarmd met het groene gas. NS heeft 5207 wissels waarvan er 3958 gebruik zullen maken van groen gas. De andere wissels worden met aardwarmte verwarmt of zijn elektrisch.

Ruim 13 mln m3 groen gas per jaar van Essent

Essent zal elk jaar 13.7 miljoen kubieke meter groen gas gaan leveren aan NS en ProRail. Het percentage aan groen gas ligt dan op 25% dat zal worden opgevoerd tot 100% in 2020. De totale afname aan groen gas komt hiermee op 10% van de huidige capaciteit van groen gas in Nederland. Essent is volgens HIER klimaatbureau één van de 12 energiebedrijven die transparant is over haar CO2 compensatie.

Gecompenseerd biogas Essent volgens de Gold Standard

Naast Nederlands groen gas word er ook gecompenseerd groen gas geleverd en doet Essent dit met biogas uit Vietnam, Tanzania en Peru. De certificering is de Gold Standard en is het meest betrouwbare certificaat. Door het biogas in de bovengenoemde landen te compenseren word er ook werkgelegenheid gecreëerd. Naast banen kan de plaatselijke bevolking koken op zonne-energie in plaats van houtskool dat slecht voor de gezondheid is.

Plaats een reactie