Groene stroom voldoet aan wettelijke eisen

De geleverde groene stroom voldoet aan wettelijke eisen. Er is onlangs een onderzoek uitgevoerd naar de levering van groene stroom door Nederlandse energiebedrijven. Zo is een energiebedrijf verplicht de energiemix te vermelden middels een stroometiket. CertiQ geeft de garanties van Oorsprong uit. Is een dergelijk groene stroom product voorzien van deze garantie? Dan voldoet het product aan de wettelijke eisen.

Geleverde groene stroom voldoet aan wettelijke eisen

Huishoudens gaan het liefst voor stroom dat afkomstig is van een Nederlands windpark of zonnepark. Wel is het zo dat een energiebedrijf niet verplicht is de herkomst te vermelden. Energiebedrijven moeten vanaf nu duidelijker zijn wat betreft de energiemix. Vanaf volgend jaar geldt ook dat grijze stroom onderbouwd moet worden met certificaten. Voorheen waren er dus nog teveel energiebedrijven die hun groene stroom product niet voldoende konden onderbouwen. Met andere woorden: Er was niet voldoende garantie wat betreft de certificaten. Energiebedrijven boden summiere informatie en dat moest anders.

Garantie van Oorsprong voor binnenlandse en buitenlandse groene stroom

Een garantie van Oorsprong wordt ook uitgegeven wanneer het buitenlandse groene stroom betreft. Groene stroom is pas echt groen wanneer de herkomst Nederlands is. Dus een windpark in Nederland dat groene stroom levert aan een huishouden. Of een Nederlands zonnepark dat zonnestroom levert. Het percentage van de geleverde groene stroom dat echt Nederlands is ligt rond de 30%. De rest is afkomstig uit het buitenland.

Meer investeringen van netbeheerder in bestaande infrastructuur

De garantie van Oorsprong is bedoeld voor de consument zodat ze weten waar hun product vandaan komt. Geleverde groene stroom voldoet dan wel aan wettelijke eisen, maar de opwek capaciteit is nog niet voldoende. TenneT steekt meer geld in de infrastructuur zodat er meer windparken en zonneparken aangesloten kunnen worden. En dan met name in het noorden van Nederland. Door de groei van grote zonneparken en datacenters bleek er geen aansluit capaciteit te zijn in Noord Nederland.

Zo is er onlangs een nieuwe stroomsnelweg aangelegd en opgeleverd. Dit komt de leveringszekerheid weer ten goede. Onze energievergelijker biedt de mogelijkheid te zoeken naar Nederlandse groene stroom. Dat is met één vinkje te realiseren. Door gewoonweg te klikken op alle groene stroom uit Nederland krijgt u de juiste aanbiedingen te zien. Klikt u nergens op dan krijgt u ook groene stroom producten te zien met buitenlandse herkomst.

Plaats een reactie