Heeft de zomertijd invloed op ons verbruik?

Afgelopen weekend hebben we de klok weer een uur vooruit gezet maar wat doet dit met ons verbruik? Heeft dit echt invloed of valt dit in de regel wel mee? De zomertijd werd zelfs ingevoerd (1977) om te kunnen besparen op energie. In de zomer is het immers langer licht waardoor we minder lang de verlichting aan hebben. Uiteindelijk besparen we wel energie op een aantal punten. Dit zal sneller opvallen wanneer u met aandacht energie verbruikt.

Verbruik energie en gas hoger dan vroeger

Vroeger hadden we namelijk geen energiezuinige verlichting en dat hebben we nu wel. Wat wel weer zo is is dat we steeds meer elektrische apparatuur hebben dan vroeger. We zouden dan kunnen stellen dat ons energieverbruik hoger is. Maar de apparaten die nu op de markt komen zijn veel zuiniger net als onze verlichting. Daardoor lijkt het dat de zomertijd daar weinig invloed op heeft. Toch klopt het wel dat we in de zomertijd de verlichting minder lang aan hebben. Wat ons energieverbruik betreft zal dat dus lager zijn.

Gewoontes afleren

Als de temperaturen oplopen maken we gebruik van een ventilator, of een airconditioner. Een airconditioner verbruikt veel meer energie dan een ventilator. Andere vaste routines gaan zowel in de zomer en winter onverminderd door. Want we hebben nog steeds energie nodig om de wasmachine te laten draaien en onze mobiele telefoons op te laden. U kunt zelf invloed uitoefenen op uw energieverbruik want grotendeels draait het daar om gewoontes.

Warmere temperaturen buiten verjagen de kou

Het kan een gewoonte zijn om de wasdroger bijvoorbeeld vaak aan te zetten. De zomer leent zich dan bij uitstek voor het drogen van de was in de buitenlucht. De verwarming hoeft in de zomer ook niet aan dus op deze twee punten kunt u best wat energie besparen. Als het voorjaar zijn intrede doet merken we dat, de vogels fluiten er vrolijk op los. We brengen meer tijd in de buitenlucht door en werken in de tuin. Dat alleen al is beter voor ons humeur maar ook voor onze gezondheid.

Gasverbruik nog altijd het hoogst in de winter

En hoe minder we binnenshuis doorbrengen hoe minder we aan energie en gas verbruiken. Zo besparen we al automatisch op ons verbruik en we . We verbruiken sowieso minder kubieke meters gas in de zomer. Vanaf september van een kalenderjaar tot en met april word het meeste aan gas verbruikt. Houdt uw thermostaat maar eens in de gaten en u zult zien dat uw gasmeter in de zomer minder hard oploopt. De koude maanden beslaan ongeveer 7 maanden van het jaar.

Lekker in de buitenlucht zijn en energie besparen

Daarom is het niet zo gek om in de resterende 5 maanden zo min mogelijk aan energie en gas te willen verbruiken. Ga maar eens na hoe vaak staat uw tv aan in de zomer? of andere apparatuur? Veel minder, want we maken gebruik van de tuin of we gaan gezellig een terrasje opzoeken in het centrum. Het gasverbruik is dus lager maar zorg zelf ook dat uw energieverbruik niet omhoog gaat. Om de warmte in huis zo goed mogelijk te verdrijven zet u het beste s’avonds even goed de ramen en deuren tegen elkaar open. Overdag wanneer de zon op zijn felst schijnt kunt u het beste de gordijnen dicht houden. Of als u zonwering heeft deze naar beneden draaien.

Goedkoopste energie vergelijken

Op deze manier zult u door te bezuinigen uw energiekosten verlagen. Dan kunt u tevens ook nog de energieleveranciers op goedkoopste energie vergelijken waardoor u uw maandelijkse voorschotkosten nog meer kunt verlagen. Met een simpel rekensommetje (Energievergelijking) bespaart u dan al €450 per jaar.

Plaats een reactie