Het enorme energieverbruik van Bitcoins uitgelegd

We schreven in 2013 al over het verbruik van de bitcoin weet u het nog? De productie van bitcoins is een enorme aanslag op het milieu. De cryptomunt verbruikt momenteel al ruim 30,2 terawattuur stroom per jaar. Dat is minder dan het totale jaarverbruik van Marokko, maar wel meer dan het totale verbruik van Slowakije op jaarbasis.

Iedere dag stijgt het energieverbruik weer. Er zijn zelfs heuse bitcoinfabrieken opgericht: loodsen vol met computers die de virtuele bitcoin munten delven. Een Chinese fabriek in de provincie Binnen-Mongoliƫ in China verbruikt iedere dag 33 duizend euro aan stroom. Deze fabriek wordt voorzien van stroom door de nabijgelegen kolencentrale. Hoe meer mensen beginnen met bitcoins delven, hoe meer energie het ook gaat verbruiken. Het delven dan bitcoins zou niet sneller gaan, indien er meer computers worden ingezet.

Dagelijks energieverbruik van het bitcoinsysteem

Het bitcoinsysteem verbruikt dagelijks voldoende energie om circa 440.000 Nederlandse huishoudens te voorzien van een maand lang stroom. Volgens experts is de bitcoin dan ook geen goed alternatief voor het huidige betaalsysteem. De energieprijzen stijgen namelijk fors en dat is niet wenselijk. Het stroomverbruik stijgt steeds verder, maar toch blijft de cryptomunt lucratief. Dat betekent ook dat het nog steeds uit kan. De bitcoindelven zullen dus in principe ook alleen maar rendabel zijn bij een hoge koers. De stroomkosten moeten namelijk wel terugverdiend worden.

Tip: bespaar op uw energielasten en vergelijk energieleveranciers!

Groenere alternatieven

Er zijn wel groene alternatieven, zoals de Nextcoin. Deze vergt veel minder energie, maar is ook veel minder veilig. Met de huidige bitcoinkoers zal het stroomverbruik nog verder stijgen, maar men kiest liever voor zekerheid. Wellicht zal het bitcoinsysteem over een jaar wel net zoveel energie gaan verbruiken als heel Nederland. Het enige wat het systeem zou kunnen remmen, is de schaarste aan onderdelen voor de mijncomputers.

Plaats een reactie