Het is weer langer licht maar energie besparen achterhaald

Het is weer langer licht maar energie besparen achterhaaldHet is weer langer licht maar energie besparen achterhaald. Hoe komt dat? Toen Nederland hiermee begon in 1977 was de gedachte erachter dat er energie bespaard kon worden. Het was immers langer licht en daardoor verbruikte men minder stroom. Maar tegenwoordig is dat niet meer zo. We besparen sowieso wel op ons verbruik. Of het nu langer licht is of niet. En er komt ook steeds vaker kritiek op het verzetten van de klok. De eerste dag(en) is onze innerlijke klok ontregeld. We verslapen ons vaker en we zijn moe.

Breek door de barrière van vermoeidheid heen

Het beste is om direct uit bed te stappen wanneer de wekker gaat. Moe blijven we eerst toch wel. Maar we zullen door de barrière moeten. Na een aantal dagen raken we er weer aan gewend. Energie besparen doen we toch wel. En de weersomstandigheden spelen uiteraard ook een rol. Hebben we vaker te maken met zonnige dagen dan zetten we de verwarming al lager. Doe dit vanaf nu gewoon altijd. Dan scheelt het weer op ons gasverbruik dat toch al zo prijzig is.

Het is weer langer licht maar energie besparen achterhaald

Dat de klok verzet wordt heeft dus alleen invloed op onze gezondheid en niet zozeer op het energie besparen. En in 1977 waren onze huizen niet zo goed geïsoleerd als ze nu zijn. Het maakt dus amper verschil. De klok is dus een uur vooruit gezet waardoor het langer licht blijft s’avonds. Probeer zelf zoveel mogelijk te doen aan het besparen op zich. Als de temperaturen nog laag zijn dan kunt u de verwarming gerust aanzetten zij het op een lagere temperatuur. En die deken op de bank doet ook wonderen. Nu het langer licht blijft is s’avonds buiten sporten ook een goed idee. Stap eens wat vaker op de fiets of ga joggen. Zo blijft uw bloedsomloop ook goed waardoor u het niet koud heeft.

Sporten is gezond en u heeft geen extra verwarming nodig

Sporten zorgt ervoor dat we actiever zijn en helder. En extra zonlicht doet ook wonderen voor ons immuunsysteem. Daar hebben we juist geen warmte nodig van de centrale verwarming. U ervaart het vast wel na het sporten we hebben het ontzettend warm. Dit komt door de inspanning die we geleverd hebben. Zorg dus dat de verwarming deze dagen niet zo hoog staat. Spring snel onder de douche spoel u af en ga er snel weer onder vandaan. Dan hoeft u ook niet onnodig gas te verbruiken.

Bespaar zelf zoveel mogelijk door korter te douchen en minder te verwarmen

De verlichting gaat in de zomertijd wel later aan, maar de besparing is vaak gering. Dat ene uurtje of twee maakt niet zoveel uit voor uw verbruik. Het beste kunt u gaan letten op de mate van uw verwarming en het douchen. Daar zit echt de grootste besparing. Niet dat de zomertijd daar echt invloed op heeft. Wel is het natuurlijk zo dat met temperaturen van boven de 15 graden de verwarming niet meer aan gaat. We hebben het immers warm genoeg in de zomer. Een douchetimer kan op vijf minuten gezet worden. Klinkt er een signaal? Dan kunt u de kraan uitzetten. Hiermee bespaart u al snel zo’n €100 of meer.

Energiecontract bijna afgelopen? Start met energie vergelijken

Loopt uw energiecontract bijna ten einde? Dan kunt u vervolgens ook nog eens opnieuw energie vergelijken. Zoeken naar de goedkoopste energieleverancier voor het komende jaar en daarop. Kies uit één de vele energie aanbiedingen uw nieuwe energieleverancier. Check de energieprijzen 2020 eens en bekijk wat uw voordeel is. Dit kan gerust oplopen tot €350 per jaar!

 

Plaats een reactie