Een hete zomer: dit zijn de gevolgen voor het energieverbruik

hete zomer gevolgen energieverbruikDe zomermaanden in Nederland worden steeds warmer. Met enige regelmaat hebben we temperaturen hoger dan 30 graden Celsius. Soms is er zelfs sprake van een hittegolf. Wat heeft zo’n hete zomer voor gevolgen voor uw energieverbruik? Daarover leest u meer in dit artikel.

De airconditioning

Verscheidene mensen zetten de airconditioning aan. Dat is natuurlijk niet ook heel vreemd als het buiten zo warm is: een beetje verkoeling in huis is dan wel zo prettig. Airconditioning koelt de woning flink af, maar het is helaas ook een flinke energieverbruiker. Dit is te vergelijken met twee droogtrommels die tegelijkertijd draaien.

Als alternatief kunt u ook kiezen voor de ventilator. Dit is de voordeligere optie die het flink kan laten doorwaaien in huis. In principe wordt het hierdoor niet kouder in huis. Echter kunt u er wel een fles bevroren water (of koelelementen) voor leggen, waardoor er wel kou verspreidt in huis. Dat is een voordeligere optie en het geeft eveneens een lekker verkoelend effect.

Tip hete zomer: koelen zonder airco?

Als er weer warme dagen komen kunt u gelukkig ook een koele woning krijgen zonder het gebruik van een airco. Probeer, als het kan, te slapen in een noordelijk gerichte ruimte. Ook kunt u uw woning voorzien van groengevels en zonnewering. Hierbij kunt u denken aan rolluiken of zonneluifels. Heeft u dit niet? Dan kunt u de gordijnen ook simpelweg dichthouden. Probeer bepaalde elektrische apparaten ook niet te gebruiken, zoals de televisie, printer, oven of stofzuiger. Deze produceren namelijk warmte, waardoor het simpelweg warmer wordt in huis. Zo kunt u de hete zomer bestrijden!

Koelkast werkt harder

Een koelkast zal harder moeten werken gedurende de hete zomer. Immers moet de koelkast zijn originele temperatuur behouden. Gelukkig kunt u uw koelkast een handje helpen. Zo kunt u de koelkast een stukje van de muur afschuiven. 10 centimeter is een gepaste afstand, maar iets verder mag ook nog. De condensor aan de achterzijde kan daardoor gemakkelijker zijn warmte afgeven, waardoor uw koelkast energiezuiniger werkt. Zorg er ook voor dat uw koelkast niet in de volle zon staat. Uw koelkast kan het beste in een ruimte staan die niet wordt verwarmd, zoals bijvoorbeeld de garage.

Hoger energieverbruik door de hete zomer?

Onder andere ENGIE heeft cijfers gepresenteerd over het energieverbruik tijdens de hete zomer. Het blijkt dat huishoudens meer energie verbruiken gedurende de warmere dagen. Dat heeft onder andere te maken met de airconditioning en het harde werken van de koelkast. Ook de diepvriezer moet simpelweg harder werken.

Zonnepanelen en de hete zomer

Deden de zonnepanelen het juist beter met de hete zomer? Door temperaturen boven de 25 graden Celsius gaan de Hollandse zonnepanelen juist minder goed werken. Het mag daarom best wel iets minder warm worden, zodat uw zonnepanelen een beter rendement kunnen behalen.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Zorg er dan voor dat u altijd nieuwe klant blijft een energieleverancier. U kunt hier gemakkelijk en online energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Met een overstap kunt u tot wel 450 euro op jaarbasis besparen. Dat is natuurlijk erg veel geld!

Plaats een reactie