Hoe energiebewust zijn wij?

energie besparen is energiebewustHoe energiebewust zijn wij? Het Centraal Bureau van de Statistiek meent dat bijna 90% van de bevolking dat is. Het zijn vooral de 45-plussers die zich bewust zijn dat duurzame energie beter is. Zij zijn in en rondom huis vaker bezig met energie besparen. Zij letten vaker op of ze verspillend of energiezuinig bezig zijn. Dit vertaalt zich in de bewuste keuze om bepaalde apparaten op een later tijdstip aan te zetten. Ook halen ze sneller de stekker uit het stopcontact wanneer ze klaar zijn met opladen.

Hoe energiebewust zijn wij?

Degenen die denken dat ze juist minder energiebewust zijn zijn dit echter wel. Vaak komt dit ook voort uit opvoeding. We moesten vroeger immers ook netjes de deuren achter ons sluiten. En we betaalden vroeger ook al veel voor energie en gas. Dus het bewuster omgaan met energie en gas zit er eigenlijk wel ingebakken. Als de badkamer verlaten wordt dan gaat de verlichting ook uit. Dit geldt ook voor andere vertrekken. De verlichting gaat uit wanneer we de ruimte verlaten. Dit valt ook onder energiebewust gedrag.

Vrouwen zijn zich meer bewust van energie besparen

Het CBS constateerde met name dat vrouwen energiebewuster blijken te zijn. Ze merken dat vrouwen eerder stekkers ontkoppelden dan mannen dat deden. Het verschil blijkt 7% te zijn. Vrouwen blijken het wel sneller koud te hebben, maar trekken desondanks sneller een extra kledingstuk aan dan dat ze de thermostaat omhoog zetten. Vijftig procent van de onderzochte huishoudens zijn energiebewust omdat zij zich bewust zijn van de kosten. In het artikel waarom bespaar jij energie en gas blijken financiële redenen het belangrijkst te zijn.

We zien het belang van duurzame energie gebruiken

Het belang van duurzame energie gebruiken leeft ook onder de consumenten. We willen vooral vriendelijker met het milieu omgaan. Daarom kiezen overstappers ook steeds vaker voor echt duurzame energie. Ruim 75% van de Nederlandse huishoudens zien dat het onvermijdelijk is om over te gaan op duurzame energie. Waar er vroeger weinig kennis of interesse was voor het milieu is de kennis wel toegenomen. We weten allemaal nu wel dat fossiele energie ons klimaat beschadigd. Ook de opkomst van duurzame energieleveranciers zoals Greenchoice, Vandebron, Qurrent hebben het aanbod vergroot.

Recyclen van afval

Zo maakt HVC groep van de nood een deugd en zetten zij hun afval om in biomassa energie. Het belang van duurzame energie is bij mannen wel meer aanwezig dan bij vrouwen. Zo blijkt ook dat de hogere inkomens duurzame energie meer onderstrepen dan de lagere inkomens dat doen. Uiteindelijk zijn dit globale percentages en hoe veel we ook verdienen duurzame energie heeft onze aandacht. Vooral omdat we nu ook meer te kiezen hebben. De prijsverschillen zijn miniem dus kijken de meeste overstappers niet meer naar de tarieven. Het verschil op jaarbasis bedraagt maximaal €50. Dus zouden we €5 extra per maand moeten betalen voor duurzame energie uit Nederland.

Energiebewust zijn of worden is niet moeilijk

Als we daarentegen ook nog besparen op onze energiekosten dan valt dat verschil al weg. Dus nu u dit weet wat kunt u dan doen? Gewoon kiezen voor groene stroom dat daadwerkelijk in Nederland is opgewekt. U hoeft enkel de optie aan te kruisen van alle groene stroom uit Nederland. Zo ziet u direct welke energieleveranciers de goedkoopste zijn. Het aankruisen van alleen duurzame energieleveranciers kan uiteraard ook. Het belangrijkste is dat u energiebewust bent. Dat kan door te besparen op uw energiekosten en met het maken van een energievergelijking.

 

Plaats een reactie