Hoe te besparen in uw koopappartement?

Als eigenaar van een appartement kunt u ook verduurzamen. Alleen heeft u wel te maken met een Vereniging van Eigenaren. En dat houdt in dat het dak, de buitenmuren en vaak de kozijnen gemeenschappelijk gedeeld worden. Zonnepanelen plaatsen kan dus niet zomaar. 

Lid van Vve? Vraag toestemming vooraf

Er zijn regels waaraan eigenaren van koopappartementen zich dienen te houden. Wilt u een pelletkachel plaatsen? Dan is daar een extra rookgas kanaal voor nodig en hiervoor moet toestemming gevraagd worden. Ga eens met de overige bewoners in gesprek. En bekijk wat de gezamenlijke mogelijkheden zijn. Er worden subsidies verstrekt om het appartementencomplex te kunnen verduurzamen. Jullie kunnen kiezen om gezamenlijk over het hele dak zonnepanelen te plaatsen.

Postcoderoos kan interessant zijn

Ten eerste kunnen jullie onderzoeken of de Postcoderoos regeling iets is. Binnen de postcoderoos kunnen de gezamenlijke eigenaren profiteren van belastingkorting. Wordt er meer stroom opgewekt dan wordt gebruikt? Dan is het verstandig om een stroomverdeler te plaatsen. Zo kan elk individueel lid stroom salderen. Op de website Hieropgewekt wordt de regeling uitgelegd.

Energie besparen met energiebespaarlening

De energiebespaarlening kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Gezamenlijke gevelisolatie of isolerend glas kan geplaatst worden. Of een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp. Er gelden voor Vve’s speciale voorwaarden. Dat is onder andere: De Vve heeft ten minste 10 leden. En de minimale lening bedraagt €25.000 en maximaal €5 miljoen. En de looptijd van de energiebespaarlening bedraagt minstens 10 of 15 jaar.

Ga in gesprek met uw medebewoners

Een gesprek kan verhelderend zijn. Want samen het gebouw verduurzamen kan lonend zijn. Bereken de kosten en de baten. Eens in de zoveel jaar worden plannen voor het groot onderhoud besproken. Daar kan de verduurzaming in meegenomen worden. Ook is het verstandig om een energieadvies van derden te vragen. Ook dit advies is gesubsidieerd.

Er is een energieloket van Vve Belang die zich inzet voor leden van een Vve. Zij kunnen extra voorlichting geven over de mogelijkheden.

U kunt zelf ook kleinere verbeteringen aanbrengen om te besparen. In sommige gevallen kunt u in de eigen woning HR++ glas aanbrengen. Maar vergeet niet dat simpelweg minder douchen al een besparing oplevert. Plaats een waterbesparende douchekop. Verstandig omgaan met uw verwarming is ook een belangrijk punt. En beter letten op uw stroomverbruik betekent ook besparen. Stel u schaft een energiezuinige wasdroger en wasmachine aan, dan bespaart u al veel stroom.

Energiekosten structureel verlagen

Met uw eigen aanpassingen in en om de woning verlaagt u de energiekosten. Bent u zich bewust van hoeveel u afdraagt elke maand aan de energieleverancier? Ook energie vergelijken kan een tip zijn. Leg de huidige energiekosten naast de energie aanbiedingen. Bereken uw voordeel en stap zonodig over naar de goedkoopste energieleverancier. Hiermee verlaagt u structureel uw energiekosten.

 

Plaats een reactie