Hoe weet ik zeker dat ik groene stroom heb?

Steeds meer Nederlanders kiezen voor groene stroom. Bij verscheidene energieleveranciers kunt u ook kiezen tussen verschillende typen duurzame stroom. Hoe weet u eigenlijk dat u groene stroom heeft? Dit artikel biedt een handig overzicht.

Garantie van Oorsprong

Alle stroom uit de Nederlandse stopcontacten betreft 230 volt. Echter wordt diezelfde stroom op verscheidene manieren opgewekt. Dat kan bijvoorbeeld grijze energie zijn, maar ook groene energie. Enkele duurzame energiebronnen zijn windenergie, zonne-energie, waterkracht of energie uit biomassa. Grijze varianten zijn daarentegen kolen, gas of kerncentrales. Als een energieleverancier duurzame stroom wil verkopen, is het belangrijk dat zij een label hebben. Daarvoor is de GvOs (Garantie van Oorsprong) in het leven geroepen. Daarmee garandeert men dat de energie binnen Europa op een duurzame manier is opgewekt.

De GvOs kunnen als het ware, net als stroom, verhandeld worden. Eigenaren van windparken krijgen een groengarantie per 1.000 kWh opgewekte duurzame stroom. Deze GvOs zijn ook verplicht gesteld door de overheid.

Vraag versus aanbod

Veel mensen willen kiezen voor groene stroom. Echter is daarmee de vraag ook groter dan het aanbod. In 2015 vroeg 58 procent van alle Nederlandse huishoudens namelijk al om groene stroom. Veel energie wordt daarom ook geïmporteerd uit het buitenland. Vooral de Scandinavische landen leveren veel aan Nederland: men heeft hier namelijk talloze waterkrachtcentrales.

Wilt u daarentegen alleen oranje stroom (groene stroom dat is opgewekt in Nederland)? Dan kunt u daar vaak ook voor kiezen via uw energieleverancier. Vaak betreft het dan zonne- of windenergie.

Vooral in Nederland is het afsluiten van een groen energiecontract populair. In veel andere Europese landen is het namelijk veel minder populair. Daardoor is nog maar weinig groene stroom in Europa. De Europese doelstelling voor het opwekken van duurzame energie wordt daardoor waarschijnlijk nog niet gehaald.

Waterkracht uit Scandinavië

In de Scandinavische landen heeft men een flink overschot aan duurzame energie. Via een natuurlijke wijze kunnen zij namelijk ontzettend eenvoudig stroom opwekken. Circa 90 procent van de afgeboekte GvOs komt zelfs uit Scandinavië. De waterkrachtcentrales staan hier namelijk al enkele tientallen jaren en waren er ook al present voor de vraag van duurzame energie. Zij hadden sowieso al een duurzaam alternatief, omdat het land daar de mogelijkheden voor biedt. Onder andere Noorwegen is een ontzettend groot land, maar met iets meer dan vijf miljoen inwoners hebben zij al gauw te veel stroom geproduceerd.

Oranje stroom

In de laatste jaren is er ook steeds meer interesse voor oranje stroom. Dat wil zeggen dat de energie is opgewekt in Nederland. Over het algemeen is dit iets duurder, omdat het simpelweg schaarser is. In 2015 koos nog maar vijf procent voor oranje stroom, terwijl dit in 2017 al 25 procent was.

Kies voor een duurzame energieleverancier

Als u de opwekking van groene stroom wilt stimuleren, is het raadzaam om te kijken naar een duurzame energieleverancier. Het is belangrijk om te kijken welk aandeel echt groen is. Verscheidene nieuwe, groene prijsvechters bieden alleen maar groene energie. U kunt aan de hand van het stroometiket nagaan wat het aandeel precies is. Ieder jaar na 1 mei kunt u deze aantallen weer checken. Vaak staat er wel een grafiek weergegeven op de website van de aanbieder.

Kosten van groene stroom

De kosten van groene stroom zijn nauwelijks of helemaal niet duurder dan grijze stroom. Tussen de verschillende energieleveranciers kunnen nog wel prijsverschillen optreden. Daarom loont energie vergelijken. De prijs per kWh kan namelijk flink per aanbieder verschillen. Ook biedt de ene energieleverancier wel een hoge welkomstkorting en de andere aanbieder weer niet. Overstappen kost maar weinig moeite en de nieuwe energieleverancier zorgt er zelfs voor dat uw oude contract wordt opgezegd. Daarvoor kunt u onze energievergelijker raadplegen. Vul hierbij altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan er een goede berekening worden gemaakt.

PS: weet u uw verbruik niet? Dan kunt u ook een inschatting geven. Op basis van uw gezinssituatie wordt er eenvoudige schatting gemaakt. Uw meest recente verbruik staat ook genoteerd op uw laatste jaarafrekening.

Plaats een reactie