Hoe werkt een windmolen?

Er staan ontzettend veel windmolens in Nederland, maar hoe werkt een windmolen nu eigenlijk? U kunt het vergelijken met de werking van een fietsdynamo, maar dan in het groot. In dit artikel leest u daar meer over.

Hoe werkt een windmolen in het kort

Een windmolen werkt eigenlijk erg eenvoudig. De wind blaast simpelweg tegen de wieken, waardoor de wieken gaan draaien. Als deze draaien zal er een beweging uit voortkomen. Een generator genereert daardoor energie: elektriciteit om precies te zijn.

In feite kunt u het daarmee vergelijken met de werking van een fietsdynamo. Het wiel draait op een fiets én de dynamo zet de beweging om in elektriciteit: er brandt vervolgens licht. Bij een windmolen werkt dat op eenzelfde manier, maar dan in een erg groot formaat.

Hoge windmolens

Er zijn steeds meer hogere windmolens in Nederland. Dat is niet voor niets. Hogere windmolens kunnen namelijk meer energie opwekken. De meeste modellen zijn 100 meter hoog en de wieken zijn circa 44 meter lang. De mast van een windmolen is gemaakt van beweegbaar staal, waardoor de windmolen dus ook niet zomaar kan omwaaien. Alle techniek van de windmolen zit in de gondel. Dit is het stuk naast de mast en de wieken.

De ‘neus’ van de windmolen

Aan de voorkant hebben windmolens een soort van ‘neus’. Dat grappige punt is de rotor van het apparaat. De wieken worden verzameld in dit punt. Vaak zijn dit drie wieken, maar in sommige gevallen ook slechts twee. Officieel heten de wieken daardoor ook rotorbladen.

De gondel

De gondel van het apparaat zit bovenaan de mast. Dat is een belangrijke plek van het apparaat. Hier zit in feite de dynamo in. Deze generator zorgt ervoor dat de bewegingen worden omgezet naar elektriciteit. Er is een tandwielkast geplaatst in de gondel, zodat de rotor sneller kan draaien. Daardoor wordt er weer meer stroom opgewekt.

Hoe komt de stroom op het netwerk?

De elektriciteit dat van de generator komt, is nog niet direct geschikt voor het elektriciteitsnet. De spanning is namelijk te laag. Ook verandert de frequentie van de stroom continu. Immers is de windsnelheid nooit gelijk. De generator is om die reden ook weer aangesloten op een transformator. Deze zorgt ervoor dat alle laagspanning wordt omgezet in hoogspanning. De frequentie klopt precies, waardoor het op het elektriciteitsnet kan. Vervolgens kunnen we ervan genieten in onze woningen.

Groene stroom

Een windmolen kan jaarlijks ongeveer 3.000 huishoudens voorzien van energie. Als u wilt overstappen naar een groene energieleverancier uit Nederland, is de kans groot dat het windenergie betreft. Dat kunt u overigens ook altijd op het stroometiket nalezen. Dit certificaat moeten alle energieleveranciers jaarlijks publiceren. Hierin staat omschreven welk percentage groene stroom is.

Kiest u ook voor duurzaam?

Wilt u ook graag overstappen van energieleverancier? Dat is een verstandige keuze, want daarmee kunt u namelijk ontzettend veel geld besparen. De gemiddelde besparing bedraagt namelijk 400 euro op jaarbasis. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Met behulp van onze handige energievergelijker kunt u altijd kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Voer simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis van deze gegevens staat de goedkoopste aanbieder altijd bovenaan. Overstappen duurt vervolgens slechte enkele minuten. Daarmee bespaart u dus snel ontzettend veel geld.

Plaats een reactie