Na een eerder bericht over huurders die met klachten kwamen over hoge kosten voor hun stadsverwarming is er gebleken dat zij vaak dubbele kosten betalen. Veel consumenten legden hun klachten neer bij Vereniging Eigen Huis en dit vervolgens werd neergelegd in de Tweede kamer.
Uit het onderzoek is gebleken dat de warmtewet 2014 fouten vertoont waardoor de huurders dubbele kosten moeten betalen. Dit zorgt ervoor dat zij op jaarbasis honderden euro’s extra betalen. De opmaak van de warmtewet is niet toegespitst op het feit dat een huurder bijvoorbeeld al in het vastrecht de kosten betaald voor aanschaf en periodiek onderhoud. Dit betekent dat zij de kosten voor de warmte-installatie via de huurprijs betalen en nog eens aan de warmteleverancier.
Ook het tarief die gerekend word voor de warmtewisselaar word dubbel in rekening gebracht via de huur en aan de leverancier. De warmtewet is bedoeld om dit soort praktijken tegen te gaan maar nu blijkt dat deze wet faalt. Ook kwam uit het onderzoek voort dat verhuurders zich niet aan het maximum tarief houden voor blokverwarming/stadsverwarming.
Veel woningen zijn voorzien van een energiezuinige ketel voor stadsverwarming, door energiezuinigheid van deze ketel kan een verhuurder winst maken. Deze winst word niet terug gegeven aan de klant. In gevallen van een zuinige cv-ketel bespaard men juist op zijn energie en gasverbruik, dit is helaas niet zo voor huurders aangesloten op stadsverwarming.
Bron: Telegraaf