Ik wil mijn huis verduurzamen waar vraag ik subsidie aan?

Het verduurzamen van uw woning kan op verschillende manieren en zal uiteindelijk resulteren in een lagere energierekening. De overheid verschaft subsidie’s op het gebied van duurzame energie. U kunt verschillende subsidie’s aanvragen.

  • Subsidie voor een nieuwe duurzame CV ketel
  • Subsidie voor het isoleren van de woning
  • Subsidie voor zonnepanelen
  • Subsidie voor een zonneboiler
  • Subsidie voor een warmtepomp

Hoe gaat de subsidie aanvraag in zijn werk?

Hoe werkt subsidie aanvragen en heeft u er überhaupt wel recht op? De overheid heeft voorwaarden gesteld om in aanmerking te kunnen komen voor een bepaalde subsidie. Zo dient u per apparaat een aparte aanvraag te doen en u krijgt de subsidie niet van tevoren uitgekeerd, zij betalen dit achteraf aan u uit.

Een biomassaketel plaatsen

Een duurzame CV Ketel kan bijvoorbeeld een biomassaketel zijn, deze ketel verwarmt uw woning op basis van houtsnippers of pellets. De gemiddelde biomassaketel kost ongeveer tussen de €5000 en €8000. Ook dient de duurzame cv ketel een NEN-EN 303-5 norm te voldoen. Het minimale rendement van de ketel moet 89% bedragen van het nominale vermogen. Ook de uitstoot van zwevende deeltjes mogen niet meer zijn dan 38 milligram per Nm3. Om het u makkelijker te maken heeft de overheid een lijst met biomassaketels opgesteld die goedgekeurd worden voor de subsidie. Hoeveel u aan subsidie krijgt hangt af van de soort biomassaketel en het energieprestatievermogen ervan.

Isoleren van de woning

Het belangrijkste van het verduurzamen van de woning begint toch met het isoleren ervan. Daar kunt u van de overheid ook een subsidie voor aanvragen. Denk hierbij aan dakisolatie, gevel isolatie, muur en vloer isolatie.

Er is ook een nieuwe subsidieregeling beschikbaar sinds 15 september 2016 en dat is de Energiebesparing Eigen Huis. Een extra financieel voordeel krijgen zij die zijn complete woning voorziet van een energiezuinig isolatiepakket. Er word dan een extra bedrag van €4000 verstrekt bovenop de subsidie’s.

Zonnepanelen plaatsen en subsidie aanvragen

Voor zonnepanelen kunt u van de belastingdienst een deel van uw aanschafkosten en de installatiekosten terugvragen. Vergeet niet om navraag te doen bij uw gemeente of er ook een subsidiepotje is voor de aanschaf van zonnepanelen. Daarvoor kunt u ook de Energiesubsidiewijzer raadplegen. Door uw woonplaats in te vullen laat de Energiesubsidiewijzer u bekijken wat er zoal mogelijk is.

Ook subsidie voor zonneboiler en warmtepomp

In de Apparatenlijst zonneboilers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan de goedgekeurde zonneboilers vermeld. Dus bent u van plan om een zonneboiler aan te schaffen raadpleeg dan deze lijst. Bij een zonneboiler gaat het RVO ook weer uit van de energieprestatie en de soort zonneboiler waar het de subsidie aangaat.

Warmtepomp

Een warmtepomp is ook een mooi voorbeeld van een duurzaam apparaat dat uw woning kan verwarmen met behulp van een warmtewisselaar. De warmtewisselaar zorgt voor warmte die hij onttrekt aan de lucht of bodemwater. Raadpleeg de Apparatenlijst voor meer informatie.

Een veel lagere energierekening dankzij duurzame energie

Heeft u de woning uiteindelijk verduurzaamd dan zult u dit aan het einde van het jaar merken aan de eindafrekening die u van uw energieleverancier ontvangt. U zult zien dat uw energiekosten door de maatregelingen die u heeft getroffen gedaald zijn. Een bijkomend feit is ook dat uw CO2 uitstoot verminderen zal.

Kiezen voor groene energie

Geen geld voor het verduurzamen van uw woning? Dan kunt u alsnog bijdragen aan een schoner klimaat door te kiezen voor groene energie. Start met energie vergelijken, vergelijk alle groene energieleveranciers en kies direct voor extra korting op uw energiekosten.

 

Plaats een reactie