In 2023 is de slimme meter verplicht bij zonnepanelen

De slimme meter is vooralsnog niet verplicht en bestaat het recht deze te weigeren. Dit mogen consumenten aangeven bij hun netbeheerder. Maar als men zonnepanelen bezit dan wordt het een ander verhaal. In 2023 is de slimme meter verplicht bij zonnepanelen. Eind volgend jaar moet 80% van de huishoudens in het bezit zijn van een slimme meter. Een percentage van 10% weigert de slimme meter.

In 2023 is de slimme meter verplicht bij zonnepanelen

De verplichting is bedoeld voor de overheid omdat ze de geproduceerde zonne-energie apart willen registreren. En daar is de slimme meter dus voor nodig. Er zal over drie jaar nog een nieuwe belastingregeling bijkomen. Je krijgt dan de kale leveringsprijs vergoedt. De salderingsregeling zal dus nog gehandhaaft worden tot aan 2023. Vanaf dan zal de regeling stukje bij beetje worden afgebouwd. Dit betekent dat het voordeel steeds minder wordt. Dit zal gebeuren in een tijdsbestek van 7 tot 8 jaar.

Je kunt de slimme meter uit laten zetten

Wil je zonnepanelen aanschaffen dan kun je dit ook doen met behulp van het Nationaal Energiebespaarfonds. Het bedrag dat je leent voor de zonnepanelen kun je tegen een lage rente terugbetalen. Zonnepanelen zullen op den duur gaan zakken in prijs. En worden ze dus goedkoper. Er is een groep consumenten die nog huiverig is voor de slimme meter. Maar je kunt hem laten plaatsen en vervolgens uit laten zetten. Zo kun je nog altijd zelf de meterstanden doorgeven aan je energieleverancier. De slimme meter kan inzicht bieden in jouw persoonlijke verbruik.

Verbruik bijhouden en energie besparen

Maar je kunt je verbruik ook monitoren zonder dat je slimme meter dit voor je doet. Daarvoor kun je een extern apparaat gebruiken. Of je houdt het verbruik bij door de gegevens zelf af te lezen in de slimme meter. Het is natuurlijk sowieso zaak dat je weet wat jij verbruikt. De meesten weten wel wat hun jaarverbruik is. En er is er de groep die dat niet exact weet. Door zoveel mogelijk te besparen kun je natuurlijk je energiekosten flink verlagen. Als je elektrische apparaten gebruikt kun je jezelf aanleren om na gebruik de stekker eruit te halen. Want laten we die stekkers zitten dan spreken we van sluipverbruik. En sluipverbruik kost ons per jaar ook gauw zo’n €100. En dat is nergens voor nodig.

Heb je het eerder nodig dan betaal je plaatsingskosten!

De slimme meter is dus niet verplicht en toch kun je deze laten plaatsen. Dit kost je niets, mits je de slimme meter eerder nodig denkt te hebben. Dan zal de netbeheerder je daar kosten voor in rekening brengen. Stel je hebt zonnepanelen laten plaatsen en je vind dat je de slimme meter nodig hebt daarbij. Dit zal een €70 kosten voor het installeren. Uiteindelijk zal de slimme meter voor iedereen verplicht zijn. Maar totdat het zo ver is mag je het dus weigeren.

2 gedachten over “In 2023 is de slimme meter verplicht bij zonnepanelen”

 1. Een slimme meter is ook na 2023 niet verplicht in combinatie met zonnepanelen. Een digitale meter met 4 telwerken wordt wel verplicht.
  Heb je zonnepanelen laten plaatsen en wil je een slimme meter, dan is de slimme meter gratis….

  Beantwoorden
 2. 2 vragen:
  A. Verplichting is nog steeds onduidelijk . Diverse data worden genoemde 2020, 2023, 20??
  B. Stedin waarschuwt voor kosten indien in mijn opdracht meter later moet worden geplaatst

  Opm. :
  We wekken zelf GEEN stroom op. Dus geen zonnepanelen oid.
  Zijn van plan binnen enkele jaren te verhuizen
  Zijn de “slimme meters” inmiddels te vertrouwen vwb verbruik. Slechte reviews afgelopen jaren qua onbetrouwbare software

  Beantwoorden

Plaats een reactie