In de toekomst naast groene energie ook blauwe energie thuis

blauwe energieGrijze energie wordt steeds meer verdrongen door groene energie. Maar in de toekomst hebben we naast groene energie ook blauwe energie thuis. Blauwe energie is een vorm van waterenergie. Het wordt opgewekt uit de verschillen die ontstaan tussen zout en zoet water.

Onderzoek startte 12 jaar geleden al

Eerst was het een pilot die verder uitgewerkt moest worden. En nu is de pilot zover dat het al blauwe energie opwekt. Kitty Nijmeijer heeft met een vakgroep 8 jaar gewerkt aan de Blue Energy techniek. Zij stapte drie jaar geleden over van de Universiteit te Twente naar de Universiteit te Eindhoven. Zij heeft voor haar onderzoek ook onlangs de Academic Society Award mogen ontvangen. Haar onderzoek naar membranen leverde de eerste blauwe energiecentrale op de afsluitdijk.

Membranen ook inzetten voor productie biobrandstof en bioplastics

De membranen kunnen tevens medicijnresten uit het water verwijderen. Zo kunnen waardevolle stoffen teruggewonnen worden voor hergebruik. De blauwe energiecentrale is vooralsnog een proefopstelling. De capaciteit aan blauwe energie zou 800.000 huishoudens in hun energiebehoefte kunnen voorzien. Door de proefopstelling stroomt elk uur 220 kubieke meter zout en zoet water. Het zoute water bevat meer geladen deeltjes aan zout. Door het zoute en zoete water van elkaar te scheiden, kan het ontstane spanningsverschil omgezet worden in energie. Het zoute en zoete water wordt gescheiden door een membraan.

Blauwe energie is duurzamer dan groene energie

Bij groene energie wordt gewerkt met de onuitputtelijke bronnen van de aarde. Windenergie en zonne-energie zijn hiervan een voorbeeld. Bij blauwe energie wordt gebruik gemaakt van een ander onuitputtelijke bron: water. Kitty Nijmeijer maakt gebruik van het waterklimaat van Nederland. Zij stelt zelfs dat blauwe energie duurzamer is dan groene energie. Bij een blauwe energiecentrale komt namelijk geen CO2 vrij of andere giftige stoffen. Haar techniek is 8 cent per kWh goedkoper dan de opwek van groene energie.

Over vier jaar al blauwe energie uit de stopcontacten

Binnenkort zal er dan ook een tweede proefopstelling worden geopend in Katwijk. De gebruikte membranen in Katwijk zullen een grootte hebben van 1 bij 1 meter. Zij hoopt dan ook dat de tweede proefopstelling over een aantal jaar hele woonwijken kan voorzien van blauwe energie.

Plaats een reactie