In de volgende vijf jaar komen er een half miljoen zonnepanelen per dag bij

duurzame energie regeling

Het IEA Internationaal Energie Agentschap heeft een rapport naar buiten gebracht waarin staat dat duurzame energie nu meer opwek capaciteit heeft dan energie uit kolencentrales. Het Internationale Agentschap verwacht dan ook dat deze groeispurt zal voortzetten.

Prijzen zonne-energie en windenergie straks nog goedkoper

Dit heeft allemaal te maken met het feit dat de bouw van een wind of zonnepark steeds goedkoper word. De capaciteit niet alleen maar ook het verbruik in duurzame energie neemt toe. In 2015 werd er 23% aan duurzame energie verbruikt en binnen vijf jaar zal dit oplopen naar 29%. Het verbruik van grijze energie ligt overigens nog op 39%.

China wekt al 40% duurzame energie op

Grote landen zoals China, India en Mexico wekken steeds meer duurzame energie op. Zo kwamen er vorig jaar in China 2 windturbines per uur erbij. De verwachting is dan ook dat er in de komende vijf jaren per dag een half miljoen zonnepanelen bij komen wereldwijd. De productiekosten voor zonne-energie zijn al een stuk goedkoper geworden maar dit zal nog eens met 25% gaan dalen. Windenergie word naar verwachting 15% goedkoper.

Minder CO2 uitstoot is van levensbelang

Veel landen doen dan ook aan kostenbesparing waardoor het makkelijker word om te investeren in duurzame energie. Ook de technieken die verbeterd zijn zorgen voor meer concurrentie op de duurzame energiemarkt. Het grote uitgangspunt voor een land zoals China is toch wel de dodelijke luchtverontreiniging.

IEA blijft zich inzetten wereldwijd voor verduurzaming

Desondanks ziet het IEA ook nog onzekerheden omdat er nog teveel landen zijn die het tempo van investeren moeten versnellen. Ontwikkelingslanden missen de financiële buffer om het aandeel duurzame energie op te krikken.

Plaats een reactie