Infrarood verwarmen als alternatief voor gas

Er wordt vaak geschreven over de alternatieven voor gas. Daarbij wordt de warmtepomp en zonneboiler vaak genoemd. Maar er is nog een ander alternatief voor gas en dat is infrarood verwarmen. Infraroodstraling als verwarming hoe werkt dat? Een klassiek voorbeeld van infrarood is de straling van de zon. Het is dus een natuurlijke straling. De infrarood stralen kunnen wij met het blote oog niet waarnemen. Toch heeft het dezelfde eigenschappen van licht.

Infrarood verwarmen geschikt als verwarmingsbron

Misschien kent u de infrarood lampen wel die men gebruikt bij rugpijn. De warmte moet de pijn verdrijven. Als infrarood straling een voorwerp bereikt wordt het dus verwarmd. Wanneer onze woning door middel van gas verwarmd wordt dan stijgt de warmte op. De radiator verwarmt de lucht in huis, hierbij hebben we te maken met verschillende temperaturen. Bij infrarood verwarmen wordt het voorwerp of u zelf direct verwarmd. En de temperaturen bij infrarood zijn constant. Ook heeft u waarschijnlijk wel eens last van de droogte in huis. Dit wordt veroorzaakt door gasverwarming.

De voordelen van infrarood

Bij infrarood straling krijgen we niet te maken met droge lucht. De omgevingslucht wordt gelijkmatig verwarmd waardoor het vocht in huis ook blijft behouden op een constante temperatuur. Ook is het met deze vorm van verwarmen energieneutraal. Er komt geen CO2 bij vrij. Als u zou kiezen voor infrarood verwarmen dan worden er infraroodpanelen geplaatst. Ze kunnen bijvoorbeeld op het plafond bevestigd worden. Ook kunnen de infrarood panelen makkelijker verplaatst worden, dat kan met radiatoren dan weer niet.

Energiezuinige woningen op duurzame verwarming

In Nul-op-de-meter woningen worden dergelijke infraroodpanelen al geplaatst. Men verkrijgt warm water bijvoorbeeld dankzij de Quooker. Een hybride warmtepomp kan ook uitkomst bieden, deze kan dan aangesloten worden op de bestaande cv-ketel. De All-electric warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en heeft dus geen gas nodig. Al met al nog wel kostbare investeringen dus. Een leuk feitje: Wij zelf stralen ook infrarood uit, vandaar dat we elkaar kunnen verwarmen tijdens de wintermaanden.

Uitleg van infraroodstraling

De trillende atomen brengen infraroodstraling teweeg en vice verse zorgt infrarood voor trillende atomen. Infrarood is er in drie verschillende golven: IR-A dat staat voor kortgolvig wat dus ook het dichtst in de buurt komt van zichtbaar rood. IR-B staat voor middengolvig en IR-C staat voor langgolvig infrarood. In de sauna komen we ook de infrarood sauna tegen deze werken op IR-C langgolvige warmte dus. Het is goed voor bloedsomloop en de bloeddruk van het hart. En als u ooit in een dergelijke sauna heeft gezeten weet u wel hoe warm deze kan worden.

Infraroodstralingen kunnen voorwerpen en personen dus gericht verwarmen.  Zo ook uw woning. Elektrische stroom wordt omgezet in infraroodstraling. Een infraroodpaneel heeft een carbon materiaal zodat de elektriciteit erdoor heen kan worden geleid. De achterkant van het paneel is geïsoleerd en de voorkant is meestal van metaal of glas. Op die manier kan er geen oververhitting plaats vinden en kan het paneel zoveel mogelijk warmte creëren.

Plaats een reactie