Wat is beter een vast of variabel energietarief?

nadenken over variabele tarief

Aangezien er zoveel producten te verkrijgen zijn rijst de vraag steeds vaker: een vast of variabel tarief kiezen? De meeste huishoudens mikken toch op een vast tarief waarbij zij een vaste periode een vast bedrag per maand moeten betalen. Dit heeft te maken met het feit dat ze geruster zijn waar het de energiekosten betreft, niemand wil namelijk aan het einde van het jaar voor een nare verrassing komen te staan.

Vastzetten van energieprijs word het meeste gekozen

Een vast tarief zet je vast voor 1,2 of 3 jaar wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier en het nut daarvan is ook dat je niet meer hoeft om te kijken naar het voorschotbedrag. Energieleveranciers spreken soms wel van nadelig omdat je energieprijs tussentijds niet goedkoper kan worden. Toch vinden huishoudens dat fijner omdat ze er niet vanuit gaan dat de energieprijzen ineens veel goedkoper worden. Een ander bijkomend feit is ook dat ze geen zin hebben in de rompslomp.

Variabel energietarief kan twee keer per jaar goedkoper worden maar ook duurder

Met een variabel tarief kun je twee keer per jaar een prijswijziging tegemoet zien, en wanneer de energieprijzen goedkoper worden is dat mooi meegenomen. Je zult dit dan ook zien aan je voorschotbedrag die dan wat lager word. De variabel tarieven zijn per 1 juli 2016 dan ook goedkoper geworden. Of een variabel tarief nu echt een goede keuze is hangt natuurlijk van u zelf af, want voordat u een variabel contract gaat afsluiten moet u wel weten dat deze bij aanvang hoger zijn.

Variabele prijzen zijn afhankelijk van olie en kolenprijs

Wanneer de olieprijzen onder vuur liggen dan merk je dat ook aan de variabele tarieven, hoe goedkoper de olieprijs des te goedkoper het variabele tarief. Maar word er meer geboden voor een vat olie? Dan stijgt je variabele tarief ook. Waarom hangen de tarieven af van de olieprijzen? Elektriciteit word meestal gemaakt met gas en voor gas zijn kolen nodig, wanneer de aanlevering van kolen bemoeilijkt word dan stijgen de prijzen.

Variabele tarieven sinds 1 juli 2016 verlaagd

Er is een tijd geweest dat kolen heel duur waren dus waren de variabele tarieven ook hoger, tegenwoordig zijn de prijzen voor kolen erg goedkoop wat weer resulteert in een goedkopere energieprijs. Wanneer je kiest voor een variabel tarief dan moet je dus rekening houden met prijswijzigingen.

Kies zelf en bespaar geld op de energierekening

Toch liever een vast tarief bij het kiezen van een energiecontract? Dat mag en kan zorg dan wel dat je je tarief voor maximaal één jaar vastzet. Omdat de prijzen ieder jaar weer veranderen kun je op die manier het beste besparen op je energierekening. De gemiddelde besparing voor een huishouden loopt snel op tot €450 per jaar. Daarom raden wij van EnergieVergelijking.nl u ook aan om ieder jaar weer te starten met energie vergelijken voor de hoogste korting op uw energie en gas.

6.3/10 - (118 stemmen)

Plaats een reactie