Is restwarmte gebruiken duurzaam?

In welke mate is restwarmte gebruiken duurzaam? Dit antwoord zullen we verduidelijken als we eerst de term restwarmte uitleggen. Restwarmte is afkomstig van bijvoorbeeld grote bedrijven. Het komt vrij bij de energieproductie. Een groot datacenter zoals dat van Google kan enorm veel restwarmte produceren. De warmte komt dan vrij bij de afvoer van lucht. Maar ook koelwater en afvoerwater produceren restwarmte.

Restwarmte is niet nieuw

Grote zuivelfabrieken hebben ook te maken met restwarmte. In veel gevallen gaat deze warmte verloren. Maar nu de aardgas afhankelijkheid verkleind moet worden is restwarmte een optie. Het is ook geen nieuw fenomeen. Als jij je oven aan hebt staan in de keuken dan komt hier ook veel warmte vanaf. Maak je gebruik van duurzame energie? Dan spreken we van duurzame restwarmte.

Recyclen van warmte en de CO2 reductie

Een warmtewisselaar helpt bijvoorbeeld met het besparen op de verwarming.  De wisselaar hergebruikt omgevingswarmte. Zo is het gebruik van aardgas niet nodig om de woning te verwarmen. Er zijn al dergelijke projecten opgezet met restwarmte. In de Rotterdamse haven wordt er restwarmte aan het bestaande warmtenet toegevoegd. Hiermee kunnen 16.000 huishoudens voorzien worden van duurzame warmte.

Voorbeelden van de inzet van restwarmte

Bedrijven onderling voorzien elk ook van warmte. Een mooi voorbeeld daarvan is het bekende CelaVita van de gebakken aardappelen. Zij leveren hun restwarmte aan een zwembad dat vlakbij ligt. Zo kan het bad verwarmd worden zonder de tussenkomst van gas. Ook wordt de CO2 uitstoot verkleind.

De Warmterotonde in de provincie Zuid-Holland is ook een mooi voorbeeld van restwarmte. De glastuinbouw maakt dankbaar gebruik van de aard en restwarmte in de provincie. Het project is tevens bedoeld om het aardgasverbruik flink terug te dringen. Uiteindelijk wordt er naar een gezamenlijk doel gewerkt: Een leefomgeving zonder het gebruik van aardgas.

Biomassa en afval ideale grondstoffen voor duurzame warmte

Het afvalverwerkingsbedrijf HVC verwerkt afval op een duurzame manier. Ook hier komt restwarmte bij kijken. Dit wordt gehaald uit het afval en de biomassa. KringloopEnergie is dan ook onderdeel van HVC en zij leveren duurzame energie. Zij leggen nieuwe warmtenetten aan en onderhouden tevens de bestaande warmtenetten. Zuid-Holland maakt dus al gebruik van restwarmte.

Conclusie restwarmte gebruiken duurzaam?

Restwarmte gebruiken is dat duurzaam? Ja het is duurzame warmte en zou in 2050 een ideaal alternatief kunnen zijn voor aardgas. Er moet nog heel veel gebeuren in de aanloop naar 2050. Als consument kun jij natuurlijk genoeg doen om de CO2 uitstoot te verkleinen. Dat doe je ook al door zelf gas te besparen. En vergeet niet dat besparen op stroom ook enorm helpt. Je zult het zien in de verlaagde energiekosten maar ook in de algehele verduurzaming.

Een duurzame energievergelijking maken begint op EnergieVergelijking.nl

Een energievergelijking kun je zo maken dat deze gebaseerd is op duurzame energieleveranciers. Vind jij duurzame energie ook belangrijk? Start dan met energie vergelijken en draag het spreekwoordelijke steentje bij. Kies voor de groenste energieleverancier en bespaar dubbelop.

Plaats een reactie