Jaarafrekening altijd nalopen en controleren

Als u de jaarafrekening van uw energieleverancier krijgt dan hoeft deze niet persé te kloppen.  Ons advies: jaarafrekening altijd nalopen en controleren. Het kan soms heel verwarrend zijn als u de termen en berekeningen bekijkt. Het meest belangrijke waar u naar moet kijken is het verbruik. Klopt dit verbruik volgens u? U kunt dit verbruik ook naast de voorgaande jaarafrekening leggen. Als er verder niet veel veranderd is zou het ongeveer gelijk moeten zijn. 

Blijkt bijvoorbeeld dat u moet bijbetalen? Ga dan eerst na of de berekening klopt. Soms komt het voor dat een huishouden met een enorme jaarafrekening wordt geconfronteerd maar achteraf niet klopt. Deze fout kan gemaakt zijn door verschillende redenen. Heeft u bijvoorbeeld het juiste verbruik doorgegeven? Of betreft het hier een slimme meter?

Meterstanden doorgeven

Als de meterstanden bijvoorbeeld verkeerd zijn doorgegeven dan kan er al een foutieve berekening ontstaan. Als u ineens een paar duizend euro moet bijbetalen dan weet u zelf ook dat dit niet kloppen kan. Staat er bij verbruik 5000 kilowattuur terwijl u alleenstaande bent en amper 2000 kilowattuur verbruikt? Dan klopt er dus iets niet. Dubbelcheck dus ook de meterstanden voordat u ze doorgeeft. Maak er desnoods een foto van, en houdt het verbruik maandelijks in de gaten. Zodra zich een stijging voordoet dan kunt u de oorzaak achterhalen.

Jaarafrekening altijd nalopen en controleren

Controleer ook of de energieleverancier de beloofde energie en gastarieven heeft toegepast. Deze tarieven staan in uw energiecontract. Het komt namelijk ook wel voor dat die tarieven afwijken. Bij het aangaan van een energiecontract krijgt u informatie over de kosten. Deze informatie moet u goed bewaren, want dan kunt u achteraf altijd controleren of u ook de daadwerkelijke tarieven heeft betaald. Bij een variabel tarief moet u oppassen, want dan kan uw voorschotbedrag tweemaal per jaar veranderen. Dit mag de energieleverancier doen omdat de tarieven in dit geval kunnen variëren. Daarom is het kiezen voor een vast tarief verstandiger.

Energierekening moet simpel weergegeven worden

De energieleveranciers zijn verplicht om hun energierekening zo simpel mogelijk te omschrijven. Dit moet het voor consumenten makkelijk maken om achteraf te kunnen controleren. Maar ook moet het helpen bij het vergelijken van de gemiddelde energiekosten. Hoe kan men immers de energiekosten controleren als ze niks snappen van de energierekening? We hebben te maken met veel kosten. Niet alleen de leveringskosten. Vastrecht en netbeheerkosten zijn zo’n voorbeeld. En wat te denken van de energiebelasting? De kosten hiervan zullen gaan stijgen, dus verwacht daarin alvast een verandering.

Welke kosten staan er nog meer op de energierekening?

De Opslag Duurzame Energie bestaat namelijk ook nog, deze bijdrage gebruikt de overheid om de subsidiepot te vullen. Dan is er nog de btw die wordt geheven over ons verbruik. Kortom er zijn veel kosten mee gemoeid als het om de energierekening gaat. De jaarafrekening kan ook hoger uitvallen omdat u zelf meer bent gaan verbruiken. Als het gezin is uitgebreid dan is dat logisch. Toch kunt u het beste altijd op uw verbruik letten. Door te starten met energie besparen kan de jaarafrekening alweer verlaagd worden.

Trek aan de bel bij de energieleverancier

Als u dus vind dat uw jaarafrekening niet klopt dan kunt u hierover bellen met uw energieleverancier. Zij moeten dan uitleggen hoe zij tot deze kosten zijn gekomen. Komt u er met de energieleverancier niet uit? Dan kunt u zich nog wenden tot de geschillencommissie energie. Zij kunnen u verder adviseren. Overigens komt het niet vaak voor dat jaarafrekeningen enorm afwijken. Dus maakt u zich daar geen zorgen over. Houdt uw verbruik maandelijks in de gaten zo vallen veranderingen sneller op. Als uw stroomverbruik ineens toeneemt op de elektriciteitsmeter, dan wordt het tijd om uw apparaten na te kijken. Het kan gaan om een apparaat met storing. Of kortsluiting zelfs dan is het juist goed dat u er op tijd bij bent.

Vervang stroomvreters voor energiezuinige apparatuur

Apparatuur dat teveel stroom verbruikt kan het beste vervangen worden. Kies in plaats daarvan een zuinige variant waardoor het stroomverbruik afneemt. Ook niet onbelangrijk: na elk gebruik de stekker eruit. Zo is onnodig stroom verbruiken verleden tijd. Een stekkerdoos waar meerdere stekkers in kunnen is ook handig. Op die manier hoeft u niet elke dag alle stekkers eruit te trekken. Een druk op de knop is dan voldoende om van het stroomnet af te gaan.

De energievergelijker laat u de goedkoopste energieleverancier zien

Voorkomen is beter dan genezen dus wees alert waar het uw verbruik aangaat. Met name gas onnodig verbruiken kan een duur grapje worden. Gas is immers duurder dan stroom, let daar voortaan goed op. Houdt uw aandacht erbij en verbruik niet teveel. Ook dan bespaart u enorm op de jaarafrekening. Kijk ook eens om u heen voor een goedkopere energieleverancier. Met onze energievergelijker leert u binnen een minuut welke energieleverancier dat is.

Plaats een reactie