Juli 2017: Is kiezen voor een variabel tarief verstandig?

De energieleveranciers hebben in de tweede ronde van dit jaar weer hun tarieven gewijzigd. En zou kiezen voor een variabel tarief verstandig zijn? De variabel tarieven zijn verhoogd dus kiezen daarvoor betekent dat u meer gaat betalen. Bekijk de aanbiedingen in de energievergelijker maar eens. Op basis van een verbruik van 3000 kWh en 1500 m3 betaalt u op jaarbasis zo’n €200 meer.

Consumenten kiezen nog steeds een variabel tarief

Er zijn nog steeds veel consumenten die een variabel tarief kiezen omdat deze tussentijds goedkoper kan worden. Maar de kans dat ze veel goedkoper worden zit er niet in voor dit jaar. De olieprijzen zijn ook aan het stijgen en dit is een belangrijke factor in het bepalen van de energie en gasprijzen. Maar niet enkel de olieprijzen drukken of verhogen de prijzen. Als de overheid besluit de belasting te verhogen zien we dit ook terug op onze energierekening.

Energierekening is zelfs duurder geworden

Andere kosten zoals het transport of netbeheer kunnen ook de prijzen bepalen. Twee jaar terug was de verwachting dat de variabele prijzen zouden dalen, en dat gebeurde ook. Maar in de tussentijd zijn er weer dingen veranderd waardoor de energierekening zelfs duurder is geworden. De gasprijzen zijn duurder want de belasting daarop werd verhoogd. De energieprijzen zijn wel iets goedkoper geworden daarentegen. Als men kiest voor een variabel tarief hoe vaak dacht men dan aan overstappen in de tussentijd?

Stap elk jaar weer over

Meestal stappen consumenten eens per jaar over, dus waarom zou u dan niet kiezen voor een vaste looptijd van één jaar? Het scheelt op jaarbasis zo’n 200 euro en als u ook nog een ouder tarief heeft kan deze besparing zelfs nog hoger oplopen. U beslist natuurlijk zelf of u kiest voor een variabel of vast tarief. Maar zoals het nu staat kunt u het beste gaan voor een vast tarief van één jaar. Daar is de hoogste besparing te vinden.

Gaat u meer betalen? Stap dan over

Vooral wanneer men merkt dat de prijzen voor de energiekosten gestegen zijn begint het te kriebelen. Want het is niet een fijn vooruitzicht als u weet dat u meer moet gaan betalen. Bij een vaste prijs voor energie en gas merkt u daar niks van. U betaalt tot de einddatum het afgesproken bedrag. Als u onverhoopt wel meer moet betalen dan ligt het meestal aan uw eigen consumptie in energie en gas. Probeer daar dan ook op bedacht te zijn door niet teveel te verbruiken.

Bespaar op de energiekosten niet overstappen kost alleen maar geld

In geval van een variabel tarief dat gekozen is bekijk wanneer u kunt overstappen. Over het algemeen is uw contract vrij opzegbaar maar er komen ook energiecontracten voor waarbij het variabele tarief wel is vastgezet voor bijvoorbeeld drie jaar. Kunt u vrij opzeggen? Doe dit dan ook want u bespaart hiermee al gauw €200 per jaar. Zet de prijzen voor energie en gas vast voor enkel een jaar, zo verzekert u zich ervan dat u binnen korte tijd weer kunt kiezen voor de goedkoopste energieleverancier.

 

Plaats een reactie