Kan ik mijn huis verwarmen zonder gas?

Er wordt steeds meer gesproken en geschreven over duurzame woningen. De energierekening moet fors lager én het milieu moet minder te lijden hebben door toedoen van de mens. Uw huis verwarmen zonder gas is een stap in de goede richting. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Kan dit eigenlijk wel en hoe werkt dit?

Energieakkoord

Het is belangrijk dat Nederland verduurzaamt. Nederland loopt namelijk nog flink achter, als we dat vergelijken met de Scandinavische landen. In 2013 zijn er daarom nieuwe doelen gesteld in het Energieakkoord. Deze zijn als volgt:

  • 2020: 14 procent duurzame energie;
  • 2023: 16 procent duurzame energie;
  • 2050: een nationale duurzame energievoorziening. De CO2-uitstoot moet minstens 85 procent lager zijn dan in 1990.

Om Nederland écht te kunnen verduurzamen, is het belangrijk dat de woningen in Nederland verbeterd worden. Door uw woning te verduurzamen, kunt u de gemiddelde energiekosten flink omlaaghalen. Uw huis verwarmen zonder gas zou een goede stap zijn. Gas is namelijk voor circa twee derde ‘verantwoordelijk’ voor de hoogte van de energierekening. Hoe werkt dit nu eigenlijk precies: een huis verwarmen zonder gas?

De alternatieven voor aardgas

Recentelijk werd bekend dat de Nederlandse overheid de Groningse gasbel zo langzamerhand gaat dichtdraaien. De aardbevingen zijn een probleem. Het dichtdraaien van de gaskraan zal de Nederlandse overheid echter geld kosten. Aardgas zal geïmporteerd moeten worden óf het andere alternatief moet naar voren worden geschoven: een huis verwarmen zonder gas. Gelukkig is het mogelijk op de volgende manieren.

Nul-op-de-meter

Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig gebouwd zonder gasaansluiting. Dit noemt men ook wel nul-op-de-meter. Dat betekent dat de woning op een andere manier energie opwekt. Hiervoor worden onder andere waterpompen geïnstalleerd. Ook zijn de nieuwste huizen ontzettend goed geïsoleerd. Met behulp van zonnepanelen of een windmolen kan er bovendien eigen energie worden opgewekt. Koken kan tegenwoordig ook zonder gas: daarvoor zijn er inductieplaten.

Warmte-koudeopslag

Warmte-koudeopslag is een ander alternatief om niet langer aardgas te hoeven te gebruiken. Steeds meer appartementen en gebouwen worden op deze manier voorzien van koeling en verwarming. Verschillende buizen in de grond zorgen ervoor dat het warme water in de wintermaanden zorgen voor warmte. Andersom zorgt het koude water voor gekoelde woningen in de zomermaanden. Deze technologie wordt veelal ingezet bij nieuwbouwhuizen, kantoorpanden en datacenters.

Komt er een verbod op de cv-ketel?

Vanaf 2021 zal de overheid, naar alle waarschijnlijkheid, een verbod instellen op cv-ketels. Dat betekent dat u de cv-ketel niet mag vervangen door een nieuwe cv-ketel. Dit mag alleen nog maar vervangen worden door een warmtepomp, zonnewarmte of een hybride systeem. Er zijn veel tegenstanders van de wet. Een cv-ketel kost circa 2.000 euro, terwijl een warmtepomp al snel 9.000 euro moet kosten. De overheid wil men wel tegemoetkomen met een lening. Deze kan betaald worden met behulp van de toekomstige besparingen. Immers valt de energierekening een stuk lager uit.

Kies voor een duurzame energieleverancier

Het duurt nog wel enkele decennia voordat we in 2050 zijn beland. Echter is het verstandig om nu al bij te dragen aan een duurzamere wereld. Maak daarom een energievergelijking en kies voor een duurzame energieleverancier. Door zelf bij te dragen aan een duurzaam Nederland, draagt u uw steentje bij aan een beter klimaat.

Plaats een reactie