Klopt het energielabel van mijn huurwoning wel?

Ook huurwoningen krijgen een energielabel toebedeeld. Aan de hand daarvan kan uw verhuurder de huurprijs vaststellen. U kunt op Energielabel.nl een snelle check doen of uw huurwoning wel zo energiezuinig is. Het is namelijk zo dat als de verhuurder uw huur verhoogd omdat het volgens de statistieken energiezuinig is. Denkt u bij u zelf klopt het energielabel van mijn huurwoning wel? Controleer dit dan. Als blijkt dat u zelfs meer betaalt dan wettelijk toegestaan is, dan kunt u zich wenden tot de huurcommissie.

Hoe zuiniger de woning des te hoger de huur

Als de woningcorporatie besluit tot renovatie dan gaat het om sanitair en beglazing. Worden de muren binnen geïsoleerd? Dan stijgt het energielabel. Want dit draagt bij aan de energiezuinigheid. Verhuurders kunnen een energie-index op laten maken. Daarvoor wordt de woning op 150 kenmerken getoetst. Bij het energielabel wordt er getoetst op 10 kenmerken. Voor een huurwoning wordt er onder andere naar de oppervlakte gekeken en waar er verwarmd wordt.

Klopt het energielabel van mijn huurwoning wel?

Klopt het energielabel van mijn huurwoning wel vragen velen zich af. Ze bewonen vaak oude en vochtige woningen. Elk jaar mag de verhuurder de huurprijs verhogen. En dan rijst deze vraag dus vaak. Op de site van de rijksoverheid kunt u dit controleren. Daar vind u een PDF document waarmee u de puntentelling van uw woning kunt berekenen.

Zelf de punten tellen voor uw huurwoning

Er worden namelijk punten toebedeeld voor onderdelen van de huurwoning. Een verhuurder rekent dan 1 punt per vierkante meter. Hangt er in elk vertrek bijvoorbeeld een radiator? Verder wordt er gekeken naar de grootte van de keuken. En de staat van het sanitair. De WOZ waarde van de woning deelt ook mee in de Energie-index. Een huurwoning die bijvoorbeeld nog een gaskachel heeft en geen centrale verwarming is vaak goedkoper in huur. Ook is er niet overal dubbel glas. Nu is dat niet verboden. Dus de huur laten verlagen omdat er enkel glas is geplaatst kan niet.

Zelf een energie-index op laten maken is toegestaan

De energie-index voor de huurwoning zal worden opgemaakt door energieadviseur die hiervoor gecertificeerd is. Dus niet iedereen mag deze index opmaken. Het energielabel is dus niet hetzelfde als de energie-index. U mag ook zelf een energieadviseur oproepen die de energie-index voor u opstelt. Als blijkt dat de index lager blijkt, en/of het energielabel niet klopt. Dan kunt u met deze uitspraak van de energieadviseur naar de huurcommissie stappen. Het moet dan wel een huurwoning zijn uit de sociale sector.

Vrije sector? Dan geldt het niet de energie-index

Vrije sector woningen komen hiervoor niet in aanmerking. Ook geldt het energielabel niet voor kamerhuur. Het komt vaker voor dat huurwoningen te duur zijn geprijsd. Maar niet iedere huurder is zich bewust van zijn/haar rechten. Vooral de energiekosten kunnen in oudere woningen vaak hoog oplopen. Er moet immers meer gestookt worden om het goed warm te krijgen. De huurder gaat er vaak vanuit dat het allemaal kloppend is, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Zelf energiekosten zoveel mogelijk verlagen

Als u als huurder dus vermoed dat het energielabel niet kloppend is kunt u daar zelf actie op ondernemen. Klopt het energielabel van uw huurwoning wel? Dan kunt u de situatie accepteren en zo laten. De energiekosten verlagen daar kunnen we zelf gelukkig ook genoeg aan doen. Door iets minder van alles te verbruiken. Natuurlijk is het handig dat er in elke ruimte een radiator hangt. Maar deze hoeven niet allemaal aan te staan. Want op die wijze gaat er gasverbruik naar ruimtes waar men toch niet verblijft.