Kolossale batterij van Eneco en Mitsubishi inzetbaar bij stroomtekort

Energieleverancier Eneco heeft samen met Mitsubishi een kolossale batterij die een eventueel stroomtekort kan opvangen bron NOS. Afgelopen 30 april werd duidelijk dat TenneT een stroomtekort voorkwam. Om dit in de toekomst te voorkomen kan de megabatterij 5000 huishoudens in de stroombehoefte voorzien voor de eerste 24 uur. Meer dan een week geleden kampte Nederland met een stroomtekort waardoor TenneT snel moest handelen.

Kolossale batterij van Eneco en Mitsubishi vangt duurzame energie op

De immens grote batterij van Eneco staat in het Noorden van Duitsland. Daarnaast is een windmolenpark gelegen en een hoogspanningsstation. Overtollige windenergie en zonne-energie worden opgeslagen in de megabatterij. Krijgt Nederland weer te maken met een dergelijk tekort? Dan kan Eneco de opgeslagen stroom gebruiken om dit weer op te vangen. Eneco meldt verder dat de batterij een toekomstig hulpmiddel is in de duurzame energietransitie. Vooral omdat er overal energie wordt opgewekt verandert het vermogen van ons elektriciteitsnet.

Batterij relatief klein voor energie opslag

Op dit moment kan de batterij een capaciteit aan van vijftien tot twintig windmolens. Om dus heel Nederland van stroom te voorzien is nog niet mogelijk. Ook is het inzetten van dergelijke batterijen nog te kostbaar. In 2030 zal de energie opslag wereldwijd zesmaal groter zijn. Tegen die tijd zullen er wereldwijd megabatterijen zijn geplaatst.

Veranderlijk weer in Nederland

Ook de veranderlijke weersomstandigheden in Nederland hebben bijgedragen aan het tekort. De energieleveranciers kopen hun stroom in aan de hand van de weersvoorspellingen. Maar niets is zo veranderlijk als het weer zo ook in Nederland. Kolen en gascentrales kunnen ingezet worden als er meer vraag is naar energie. Zo werkt het helaas niet met de zon en de wind. TenneT besloot eerder al  om ruim 28 miljard te besteden aan het uitbreiden en versterken van het Europese elektriciteitsnetwerk.

Aandeel duurzame energie nog lang niet voldoende

De totale opwekcapaciteit uit zon en wind in Nederland is nog maar een schamele 10%. Toch is er volgens TenneT geen reden tot ongerustheid. Nederland zal niet snel zonder elektriciteit komen te zitten. TenneT heeft met producent Volkswagen afspraken gemaakt voor aan te leveren Big Data. Volkswagen’s auto’s moeten door middel van sensoren data aanleveren over de capaciteit uit zonne-energie. Daarvoor worden de koplampen van sensoren voorzien die deze data moeten registreren.

Plaats een reactie