Kosten voor stadsverwarming worden verhoogd met 15%

besparen op stookkosten met stadsverwarmingOok gebruikers van blok en stadsverwarming kunnen een hogere energienota tegemoet zien. De kosten voor stadsverwarming worden verhoogd met 15%. De ACM heeft dit gemeld op haar website. De warmteleveranciers mogen de kosten maximaal met €164 verhogen. Dit is berekend op het gemiddelde huishouden. De kosten voor stadsverwarming worden verhoogd omdat de gasprijzen ook duurder worden. En de energiebelasting en Opslag Duurzame energie stijgen.

Stijging kosten stadsverwarming conform huidige gasprijzen

Huishoudens die een gasaansluiting in huis hebben krijgen te maken met de opkomende verhogingen. En dus ook de huishoudens die aangesloten zijn op blokverwarming of stadsverwarming. Zo staat in de Warmtewet 2014 vastgelegd dat de tarieven voor stadsverwarming ongeveer gelijk moeten zijn aan de tarieven voor gas. Huishoudens die gebruik maken van stadsverwarming kunnen immers niet overstappen. Zij zijn gebonden aan hun warmteleverancier. Met stroom daarentegen kunnen ze wel overstappen.

Stadsverwarming gebruikers zien energienota ook met een paar honderd euro stijgen

Op jaarbasis gaan huishoudens die gebruik maken van gas al ongeveer €300 extra betalen. De ACM bepaalt daarom de maximum tarieven voor warmteleveranciers. Hun tarieven moeten overeenkomen met de gastarieven. Ook andere tarieven zijn bepaald. Zo mag de eenmalige aansluitbijdrage voor nieuwe aansluitingen tot 25 meter maximaal €1038,89 zijn. Dit zien we vooral voorkomen bij het bestaande warmtenet. Gaat het om een nieuwbouw traject? Dan zijn deze kosten al inbegrepen bij de bouwkosten van de woning.

Energiekosten voor elk huishouden hoger

Al met al zullen gebruikers van stads/blokverwarming dus ook gemiddeld tot €350 per jaar extra kwijt zijn aan hun energierekening. Begin dit jaar toen de energiekosten stegen, stegen deze kosten ook voor stadsverwarming gebruikers. Dat is volgend jaar dus niet anders. Dat komt ook omdat de prijzen voor gas gekoppeld zijn aan de prijzen voor warmte. Het warmteverbruik wordt in gigajoule uitgedrukt en aan de hand van GJ berekend. De maximumtarieven voor warmte lagen begin 2018 op €309,52, en wordt er €24,05 per GJ gerekend.

Wat zijn de maximumtarieven voor warmte in 2019?

In 2019 ligt het maximumtarief op €318,95 en wordt er 28,47 per GJ gerekend. Een stijging dus. Sommige huishoudens maken alleen gebruik van warmte middels hun verwarming. Het koken gebeurd dan op gas. Zij betalen veelal de stookkosten via hun huur, en aan de energieleverancier betalen ze kosten voor energie en gas.

Stroom vergelijken bij stadsverwarming

Als gebruiker van stadsverwarming of blokverwarming kunt u dus alleen overstappen met stroom. Laat dit niet na, want er zijn vaak veel goedkopere stroom aanbiedingen te vinden. Stroomkosten vergelijken is dus mogelijk. Overstappen met verwarming kan dan niet, maar besparen erop kan weer wel. Op uw verwarming zit waarschijnlijk een knop waarmee de warmte geregeld kan worden. Draai deze niet voluit. En ook in uw situatie helpt korter douchen om te besparen op de energierekening.

3 gedachten over “Kosten voor stadsverwarming worden verhoogd met 15%”

 1. Dus we moeten van het gas af en aan o.a. stadsverwarming en worden daarvoor extra gepakt…..wat klopt hier niet?
  Stadsverwarming is al duurder dan een eigen cv ketel en dan is er ook nog eens geen sprake van concurrentie zoals bij gas en elektra. Staat haaks op het beleid, of gaat het beleid over geld binnenhalen op welke manier dan ook?

  Beantwoorden
 2. Stadsverwarming Purmerend zijn trots dat zij CO2 neutraal energie leveren hanteren hiervoor wel de maximale tarieven.
  Nu ook weer de maximale 15 % hoezo. Ben je goed bezig een lagere CO2 kan haast niet wordt je gestraft. Volgens mij gaat het alleen om geld opstrijken CO2 vermindering kan hier het doel niet zijn. Stop de koppeling met de gasprijs en stimuleer het gebruik van stadsverwarming of gaat het deze dieven alleen maar om de centen.

  Beantwoorden
 3. Koos en André hebben groot gelijk. De verhoogde energiebelasting op gas is bedoeld om energiegebruikers te bewegen over te stappen op minder belastende energievormen zoals stadswarmte. Het is een schande dat de verhoogde energiebelasting op gas nu schaamteloos wordt gebruikt als oneigenlijk argument om ook de prijs van stadswarmte te verhogen. Niet alleen de energieleveranciers, maar ook de ACM, de regering en de Tweede Kamer zouden zich diep moeten schamen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie