Kosten vrijwillige gasafsluiting moet gelijkgetrokken worden

Er komen steeds meer huishoudens bij die compleet van het gas afgaan. En wanneer een huishouden vraagt om een afsluiting op het gasnetwerk, dan komen daar kosten bij. Programma Kassa merkte op dat de kosten verschillen per netbeheerder. 

Verschillen in kosten voor afsluiten

Netbeheerder Stedin sluit in dat geval gratis af, de gasmeter wordt dus verzegelt. Maar netbeheerder Liander vraagt in dat geval ruim €685 om de gasmeter en leiding af te sluiten. Daarop heeft Netbeheer Nederland beslist dat dit gelijkgetrokken dient te worden.

Of afsluiting van stadsverwarming

Andere voorbeelden zijn er ook. Wanneer een huishouden afgesloten wil worden van stadsverwarming en juist overstappen wil op een andere vorm van verwarming. De kosten voor het afsluiten van stadsverwarming liggen rond de €450. Maar daarvoor konden de kosten oplopen tot in de duizenden euro’s. De website stadsverarming.nl bespreekt de ontwikkelingen rondom stadsverwarming.

Boete onterecht als men kiest voor duurzame warmte

Met de komst van andere alternatieven voor gasgebruik zullen huishoudens makkelijker kunnen kiezen. Een boete om over te willen stappen op duurzame warmte moet niet kunnen. Het kabinet vindt dan ook dat de betreffende leverancier deze kosten moet opvangen. Er worden dan wel subsidie’s verstrekt voor alternatieve duurzame warmte. Maar de aanschafkosten voor een zonneboiler en warmtepomp blijken nog altijd kostbaar.

 

1 gedachte over “Kosten vrijwillige gasafsluiting moet gelijkgetrokken worden”

  1. Ook bij Stedin moet voor het vrijwillig afsluiten van het gasmeter een bedrag van €.92,00 per jaar worden betaald. De aansluiting wordt verzegeld en de gas- meter mist verwijderd. Ieder daaropvolgend jaar zal telkens voornoemd bedrag betaald moeten worden. Je komt er pas vanaf als je een bedrag van ruim €.700,00 betaald voor het verwijderen van de gasleiding, aldus Stedin. De informatie op deze site dat een vrijwillige gasafsluiting gratis is, is dus niet correct. Stedin heeft deze regel per 01-01-2019 ingevoerd aldus een medewerker van Stedin. Of de overheid wil dat we van het gas af moeten is m.i. erg twijfelachtig.

    Beantwoorden

Plaats een reactie