Kostenoverzicht verbruikte energie: bespaart u meer of minder?

Als u een slimme meter heeft dan stuurt de energieleverancier u een kostenoverzicht van uw verbruik. Uw slimme meter verstuurt uw verbruik naar de energieleverancier. Zij maken dan een kostenoverzicht op waar u kunt zien of uw verbruik gedaald, gelijk gebleven of gestegen is. Het uitgangspunt hiervan is de consument te stimuleren om energie te besparen.

Let op uw verbruik anders kost het u geld

Bent u na het bekijken van het overzicht ook alerter geworden op uw verbruik? Of heeft u deze alleen ter kennisgeving aangenomen? U kunt als dit overzicht niet ontvangen heeft ook inloggen op uw persoonlijke pagina, daar vindt u ook uw historische verbruik. Het kan nooit kwaad om uw verbruik in energie en gas beter in de gaten te houden. U wilt natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan aan het eind van het jaar. De decembermaanden zijn al duur genoeg en een fikse eindafrekening zien we liever niet. U kunt nu dus al op de zaken vooruit lopen en flink snijden in de energiekosten.

Kostenoverzicht te vaag en niet te begrijpen

Let goed op hoe u energie verbruikt en temper het verbruik zoveel mogelijk. Uit onderzoek is al gebleken dat de meeste huishoudens niet veel met deze informatie doen. Terwijl de overheid had gehoopt dat door het sturen van een kostenoverzicht het de consument zou aanzetten tot energie besparen. Het scheelt niet alleen op uw energiekosten wanneer u start met besparen maar ook de broeikasgassen worden zo gereduceerd. Er kwam ook uit het onderzoek voort dat consumenten niet veel konden met het kostenoverzicht. Het overzicht is niet duidelijk en dat spoorde de consument dan ook niet aan tot besparen.

Slimme thermostaat misschien een uitkomst?

Energie besparen zou beter benut kunnen worden want naast de CO2 die teruggebracht word, is het ook beter voor uw portemonnee. Zo zijn er slimme apps die een slimme thermostaat aansturen zodat u uw cv op afstand kunt aan en uitschakelen. De nieuwste thermostaten zijn autodidact en die uw verbruik onthoud en daarop uw stookkosten kan beheren. Zo zijn er thermostaten die kunnen meten waar er word verwarmd en waar niet. Zo kan de thermostaat dan ook de warmte regelen per ruimte. Bent u niet thuis dan stelt de thermostaat automatisch de verwarming een paar graden lager.

Slimme thermostaat met uw telefoon regelen

U kunt met verschillende slimme apps op uw telefoon ook bekijken waar u onnodig stroom verbruikt. Deze apparatuur kan dan ook van afstand worden uitgezet. Bent u geen techneut en wilt u uw energie en gasverbruik liever handmatig instellen? Dat kan natuurlijk ook het is maar een simpele handeling om uw eigen thermostaat lager te zetten of helemaal uit. En de kamers waar u anders ook niet vertoeft daar kunt u de radiator gewoon uitzetten. Op die manier word er ook niet onnodig gas verbruikt.

Voor wie is de slimme thermostaat geschikt?

Bent u iemand die chaotisch is die vergeet de thermostaat uit te zetten dan kan een thermostaat die voorzien is van een bewegingssensor wel uitkomst bieden. Op jaarbasis bespaart u hiermee al gauw €100 tot €150. Uw slimme thermostaat moet wel verbonden kunnen worden met uw cv ketel. Daar geldt een verwarmingsprotocol voor. Controleer de technische gegevens van uw cv-ketel om te bekijken of deze compatibel zijn.

Schaf de slimme thermostaat gewoon los aan

De gemiddelde kosten voor een slimme thermostaat liggen rond de €250. Het beste schaft u deze los aan dan zit u ook niet aan ingewikkelde contracten vast. De Toon (Eneco) is bijvoorbeeld ”gratis” verkrijgbaar maar dan moet u wel tekenen voor een 4 jarig energiecontract. Dat betekent dat u niet meer elk jaar overstappen kunt. Bij Essent duurt de looptijd nog langer: 5 jaar. Daarom raden wij u aan om de slimme thermostaat gewoon los aan te schaffen. U verdient dat bedrag weer terug als u een overstapkorting ontvangt voor een nieuw energiecontract. Overstappen levert immers elk jaar een paar honderd euro op.

Een lagere energierekening dat geeft toch een goed gevoel?

Als u zich het hele jaar bezig heeft gehouden met energie besparen dan levert het u een lagere energierekening op. Het geld dat u daarmee bespaart geeft dan ook een goed gevoel. Vervolgens controleert u opnieuw de actuele energieprijzen en kiest de goedkoopste energieleverancier op EnergieVergelijking.nl. Op die manier bespaart u nog meer op uw energiekosten.